СИТУАЦИЈА ЋЕ БИТИ СВЕ ГОРА У НАРЕДНИХ МЕСЕЦ ДАНА! Др Кон о новим мерама, открио о чему ће бити речи на наредној седници Кризног штаба

Novosti online

24. 07. 2021. у 11:31

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон је на "ТВ Прва" причао о могућим новим мерама и епидемиолошкој ситуацији.

СИТУАЦИЈА ЋЕ БИТИ СВЕ ГОРА У НАРЕДНИХ МЕСЕЦ ДАНА! Др Кон о новим мерама, открио о чему ће бити речи на наредној седници Кризног штаба

Фото: Принтсцреен

Кон је коментарисао и проценте вакцинисаних, посебно међу здравственим радницима, и навео неколико јасних примера у којима вакцинација таквих група може да спасе животе људи и деце.

- Ми имамо ситуацију која ће се погоршавати, то је незаустављиво у наредних неколико недеља, па чак и до месец дана. Па ћемо видети докле ће то ићи, али је суштина у томе да се стално тражи неки баланс. Да, ми морамо да живимо, нема потпуног затварања, али морам да кажем да је уз постојање вакцине то потпуно бесмислено. Постаје рационално размишљати да се окупљају они који су заштићени, уз вакцину, тест или потврду о прележаној болести. Рационално је размишљати и јер они који желе да раде, угоститељи рецимо, морају да раде, морају да буду заштићени и да својим примером покажу шта од гостију очекују. Али ту постоји етичка дилема коју можемо да решимо. Ми не можемо да се понашамо више као да нема вакцине. Кад је није било, затворите све и то је то. Али сада имамо вакцину и ово је ситуација која тражи озбиљно разматрање - рекао је Кон.

- Велики део света прибегава нечему што личи на позитивну дискриминацију, и јасно је да то онда задире у права и аутоматски се поставља питање да ли су такве мере, које чујемо из разних земаља, да ли су у складу са правима. Али што се тиче етике јавног здравља, чувања здравља људи, епидемиолошки је то на месту. Ви одвајате они који су угрожени и осетљиви, невакцинисане, од оних који су заштићени - казао је члан Кризног штаба.

- Ево, ми сада имамо закон о забрани дуванског дима, у делу локала могу да седе они који пуше. Иста је ситуација, само што се дим види а овде би морало да се покаже да ли припадаш овима, или онима. Разумљиво је да је то људима непријатно, да се буне они који су јасно против вакцинације. Али се поставља питање ко има право да буде против - рекао је епидемиолог.

- Ако сте у здравству, по мени, свако ко мисли да је обавља треба јасно да потпише да ће се придржавати свих мера за одржавање јавног здравља. Они се већ вакцинишу против великог кашља, дифтерије, варичела, морбила... И ни то се не спроводи, јер у време када је требало да почне да се спроводи, тада је почела пандемија. А варичела, рецимо, може да убије некога ко је хематолошки пацијент у дечјем узрасту. Зато је то обавезно - рекао је он.

Стручни комитет је препоручио трећу дозу вакцине, а епидемиолог др Предраг Кон из Кризног штаба рекао је да ће о томе бити речи на седници Кризног штаба.

- Једино што знам је оно што сам видео у медијима, ја још увек нисам добио ништа, претпостављам да ће Кризни штаб добити те информације и о њима причати на следећем састанку. Одређене су категорије које морају да примају трећу, старији од 70 или они који су слабијег имунитета, или они код којих се утврдило да немају стварање антитела. То су они који би морали да је приме, а општа препорука је да се прими она која је највише испитана, а то је Фајзерова вакцина, као и Модернина, обе су на информационој РНК технологији. Али одмах иза тога, може било која друга - рекао је он.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)