ВРАЋАЈУ СЕ ВРУЋИНЕ У СРБИЈУ: Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека до краја месеца

Novosti online

24. 07. 2021. у 10:46

ДО краја недеље биће углавном умерено топло, а затим следи нов талас високих, летњих температура, показује најновија временска прогноза Марка Чубрила.

ВРАЋАЈУ СЕ ВРУЋИНЕ У СРБИЈУ: Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека до краја месеца

Фото: Депоситпхотос

Како најављује, до четвртка само ређе, локалне нестабилности, а затим могуће освежење.

У четвртак и петак претежно сунчано и умерено топло уз пријатне, свеже, ноћи. Само понегде и то углавном у брдско-планинским педелима БиХ, Србије и Црне Горе могућа ређа појава локалног пљуска. Дневни максимум углавном од 26 до 31 степен Целзијуса.

У недељу већ доста топло, на копну од 28 до 32, а на приобаљу и залеђу Јадрана и до 35 степени Целзијуса.

Тренд отопљења ће се наставити и од недеље, каже временска прогноза Марка Чубрила, а делује да неког освежења неће бити пре ноћи између четвртка и петка јер су модели онај већ слаб хладан фронт које се над Алпима очекује око среде додатно ослабили.

Ипак у тих дана атмосфера неће бити потупно стабилна и постојаће услови да у понедељак пре свега над планинским истоком БиХ, југозападном, западном и средишњом Србијом као и на северу Црне Горе дође до развоја конвективне облачности уз појаву грмљавинских пљускова.

У уторак ће та вероватноћа бити више на југозападу и западу Хрватске, западу БиХ и можда северозападу Србије.

Чубрило највљује да су максимуми у порасту тако да ће поново бити врло високи и требало би да се крећу од 32 до 36 степени Целзијуса, што јесу врло високе вредности али нису никакве катаклизмичне врућине и за наш део региона у сред лета такве температуре нису ретке.

Најтоплије ће бити у залеђу Јадрана, пре свега залеђу црногорског приморја и југу Херцеговине где би максимуми могли ићи и до око 39 степени Целзијуса.

Неко блаже освежење је за сада померено за ноћ између четвртка и петка, мада би већ у четвртак на западу региона било мање врело уз максимуме од око 27 степени Целзијуса, док би на истоку и југу још било и до 35 степени Целзијуса, предвиђа временска прогноза.

У ноћи ка петку уз пролазне пљускове и појачан северозападни ветар би дошло до даљег освежења те би у петак максимуми били од +24 до +29 степени Целзијуса, а само на југу и југоистоку до око 32 степена Целзијуса.

Сам почетак августа је и даље врло упитан, има сигнала за могуће конкрентије погоршање али упитно је колико брзо би до њега дошло и реално је могуће да почетак наредног месеца доносе топло време (без есктремне врућине) али и нестабилно уз честе грмљавинске пљускове, тврди Чубрило.

Наредни дани свакако доносе повратак летњих врућина, која и јеси типичне за овај део године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)