ВИРУС СЕ ОКРЕНУО ПРЕМА ДЕЦИ: Др Остојић упозорила - јављају се у амбуланте и болнице, а једна ствар ће погоршати стање!

Novosti online

24. 07. 2021. у 09:38

НОВИ сојеви корона вируса изазивају забринутост широм света. Бројке расту а иако су деца "блаже" прошла у претходном таласу, сада расте број њих која су позитивна и очекује се да ће их, када почне школска година, бити још више.

ВИРУС СЕ ОКРЕНУО ПРЕМА ДЕЦИ: Др Остојић упозорила - јављају се у амбуланте и болнице, а једна ствар ће погоршати стање!

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Били смо мирни што се тиче деце, али последња два-три дана нам долазе амбулантно деца и већ их примамо у болницу са потврђеним ковидом. Захуктава се, полако, нема места паници али имамо ПЦР позитивне пацијенте са клиничким сликама - рекла је дечји пулмолог др Оливера Остојић.

Клиничка слика је слична као и прошле године и ту нема већих промена, казала је она.

- Средње тешке респираторне симптоматологије, није се много променила слика барем код ових пацијената последњих дана. За очекивати је да ће почетак школске године и масовније посећивање колектива донети већи број случајева.

Вакцинација деце је могућа уз захтев родитеља, и докторка наводи да и то иде узлазном путањом.

- Фајзер је одобрио за узраст од 12 до 15, наравно после 16. већ дуже време могу да се вакцинишу деца. Нема масовне имунизације, али се све више појављују старији тинејџери. И родитељи, и они осећају жељу да се вакцинишу. Путују, имају спортске кампове, друштвено су активни и свесни су да им је потребна вакцина. Надам се да ће то бити све масовније, одобрење за децу је врло 'свеже', јуче сам имала захтев маме да се детету од 12 година да вакцина. Креће се полако и надам се да ће бити резултата - рекла је она.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)