ДР КОН НАЈАВИО НОВЕ ОШТРЕ МЕРЕ: Вакцинација обавезна и спас, али следи и још једна промена

Novosti online

23. 07. 2021. у 23:23

ОБАВЕЗНОСТ вакцинације постоји и она је дефинисана законом, а ако је противуставна, онда је и читав закон противуставан, оценио је епидемиолог Предраг Кон.

ДР КОН НАЈАВИО НОВЕ ОШТРЕ МЕРЕ: Вакцинација обавезна и спас, али следи и још једна промена

Фото: Принтсцреен/РТС

Он на питање да ли Кризни штаб може да предложи увођење обавезне вакцинације каже да о томе мишљење треба да дају правници, етичари, али и Уставни суд.

Кон је, говорећи о увођењу обавезне вакцинације за одређене групе становништва, а пре свега здравствене раднике, навео да обавезна вакцинација може да буде прописана наредбом министра у одређеним ситуацијама "као што је ова тренутно" и додао да за здравствене раднике постоји већ низ вакцина које су обавезне, и у Србији и у свету.

Упитан да ли Кризни штаб може да предложи увођење обавезне вакцинације, али и привилегија за вакцинисане, по узору на Француску, Кон је одговорио да то јесте медицински и епидемиолошки оправдано, али и да о томе мишљење треба да дају правници, етичари, али и Уставни суд.

Према његовом мишљењу, основне мере о којима у овом тренутку треба да се размишља су оне које се односе на повећање броја вакцинисаних.

- Јасно је да не можемо да се враћамо уназад, посежући за мерама какве су биле раније у виду затварања, јер сада имамо врло снажно оруђе, а то је вакцина. То главно оруђе мора да почне да се користи. - рекао је Кон за лист "Данас", али и упозорио да ће у једном тренутку морати да се размишља и о другим мерама, које се пре свега односе на ограничења окупљања.

Потврдио је да ће бити одржана седница и додао да ће до тог датума чланови тог тела имати консултације.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)