TРЕЋА ДОЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ ПОСЛЕ ДРУГЕ: Кризни штаб би првог августа требало да се изјасни о мишљењу Националног тела за имунизацију

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

24. 07. 2021. у 09:00

ДЕФИНИТИВНО ће се давати и трећа доза антиковид вакцине, и то највероватније већ од почетка следећег месеца, чим се Кризни штаб, како је раније најављено, 1. августа, изјасни о препоруци коју је у петак дало Национално тело за имунизацију (НИГАТ).

TРЕЋА ДОЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ ПОСЛЕ ДРУГЕ: Кризни штаб би првог августа требало да се изјасни о мишљењу Националног тела за имунизацију

Фото З. Јовановић

Оно је препоручило давање тзв. бустер дозе цепива за најугроженије категорије становништва, и да то буде РНК вакцина, али ће грађани моћи да приме коју год желе од доступних. Завртање рукава биће условљено само једним - да је од друге дозе прошло бар шест месеци.

НИГАТ је на списак за трећу дозу ставио особе на имуносупресивној терапији, грађане којима је трансплантирана коштана срж, пацијенте на дијализи, старије од 70 година, кориснике домова за старе, здравствене раднике, али ће моћи да је приме сви који желе. Као ни прве две, трећа доза неће бити обавезна. Ко се буде држао препоруке НИГАТ, за коју начелно постоји и сагласност чланова Кризног штаба, засад има само једну могућност - да прими "Фајзерову" вакцину. Од октобра ће на располагању бити и "Модернина", која је такође по типу РНК вакцина. Нема, међутим, никаквих медицинских препрека ни да трећа доза буде иста као прве две, једино што искуства неких земаља показују да се после "астра зенеке" не препоручује РНК вакцина. У обзир, рецимо после кинеске, долазе и векторске вакцине, каква је "спутњик V" или "aстра зенека".

Доктор Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља и председник НИГАТ, рекао је да би најбоље било да вакцинисани са две дозе сада приме РНК вакцину, али то није обавезујуће правило.

- Држава Србија и даље улаже велике напоре да максимално заштити здравље својих грађана, а доказ за то је и увођење треће дозе, којом ће се додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имуни систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и сви који то желе. Србија има више него довољно доза вакцина и морамо бити спремни за четврти талас који је неминован. Осим треће дозе и појачања имуног одговора код већ вакцинисаних, молим младе да схвате да од њих зависи како ћемо проћи с новим ударом короне. Делта сој долази најпре до невакцинисаних - рекао је Ђерлек.

У неким земљама се већ даје трећа доза. У Израелу, са 60 одсто потпуно вакцинисаног становништва она је препоручена особама компромитованог имунитета. И Уједињени Арапски Емирати су започели вакцинацију трећом дозом, с тим што су у ходу мењали правила, па се сада онима који су примили две дозе "синофарма" сада даје искључиво "фајзер".

Пред новим таласом епидемије који је покренуо мутирани, делта сој, све више земаља уводи обавезну вакцинацију, првенствено за запослене у здравству, и разматра увођење треће дозе. Ни Светска здравствена организација ни Европска агенција за лекове (ЕМА) још нису препоручиле давање "бустер" дозе цепива. Званичници ЕМА су рекли да је још рано за потврду да ли је тзв. бустер доза потребна и када, јер се још не зна колико заправо траје заштита после прве две. Ни произвођачи вакцина се још не изјашњавају да ли заштиту треба допунити са још једном дозом. Досад је једино "Фајзер Бионтек" најавио да ће Америчкој агенцији за храну и лекове (ФДА) предати захтев за одобрење треће дозе вакцине.

И са трећом дозом вакцине у Србији остаје нерешен проблем повећања укупног обухвата вакцинацијом. Доктор Радмило Петровић, епидемиолог, каже да бенефит ипак постоји зато што већ постигнут имунитет, иако нисмо досегли жељени колективни бедем, мора да се одржава, јер се може очекивати да са протоком времена ниво антитела опада. Да ли је то шест месеци, на колико је процењено да траје заштита после "синофарм" цепива, или након две године ако "спутњик V" штити толико колико кажу његови творци у Институту "Гамалеја", може да потврди тек проток времена.

Све је извесније да се мора наћи начин да се убрза имунизација која је запела на 40 одсто вакцинисаног становништва. То је у петак потврдила премијерка Ана Брнабић:

- Имамо довољно вакцина за наше људе, за оне који нису вакцинисани и за оне категорије којима ће бити препоручено да приме трећу дозу, као и за све оне који желе да приме - рекла је премијерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)