28 НОВИХ НОТАРА: Јавни бележници положили заклетву пред министарком правде

В.Ц.

23. 07. 2021. у 15:27

НОВИХ 28 јавних бележника положило је данас заклетву на свечаној церемонији пред министарком правде Мајом Поповић. Седморо нотара добиће Београд, двоје Ниш, по једног градови Нови Сад, Зрењанин, Зајечар и Чачак, као и општине Мали Иђош, Александровац, Ковачица, Блаце, Ириг, Смедеревска Паланка, Лајковац, Лучани, Темперин, Власотинце, Сечањ, Чајетина, Ариље, Рача и Косјерић.

28 НОВИХ НОТАРА: Јавни бележници положили заклетву пред министарком правде

ФОТО: Министарство Правде

Међу новим бележницима је осам адвоката и девет дојучерашњих јавнобележничких помоћника, као и један јавни тужилац. Са новоизабранима, у Србији ће бити укупно 225 јавнобележничких канцеларија, а нове ће бити отворене када "новопечени" нотари прођу даљу процедуру и испуне услове везане за обезбеђивање просторија и набавку опреме.

У овом тренутку, бележничких канцеларија и даље нема за подручја основних судова у Димитровграду, Књажевцу, Мајданпеку и Сјеници, за које се на овогодишњем конкурсу нису јавили кандидати који испуњавају услове.

Министарка Поповић истакла је на свечаној церемонији да је у циљу постизања потпуне и једнаке заступљености јавнобележничких места, именовала нове бележнике за подручја 19 основних судова. Указала је да поверена јавна овлашћења изискују највиши степен одговорности у обављању делатности коју су одабрали.

Председник Јавнобележничке коморе Србије Србислав Цвејић казао је да се од нових јавних бележника очекује да јавнобележнички систем у Србији учине још ефикаснијим и да буду достојни професије којој сада припадају.

Занотара може бити именована особа са завршеним правним факултетом, положеним правосудним и јавнобележничким испитом, као и са најмање пет година радног искуства на правним пословима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)