ЂЕРЛЕК ПОТВРДИО: Кризном штабу препоручена трећа доза вакцине шест месеци после друге!

Novosti online

23. 07. 2021. у 14:18

ДРЖАВНИ секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, који је и председник Националног кородинационог тима за имунизацију потврдио је за медије да је Стручни комитет за имунизацију препоручио трећу дози вакцине против коронавируса.

ЂЕРЛЕК ПОТВРДИО: Кризном штабу препоручена трећа доза вакцине шест месеци после друге!

Фото: Танјуг

- Тачно је, Стручни комитет је препоручио Кризном штабу да грађани буду вакцинисани трећом, такозваном бустер, дозом вакцине. И да та доза буде дата најмање шест месеци после друге, као и да би најбоље било да људи приме РНК вакцину. Једина РНК вакцина код нас је Фајзерова, а председник Србије је најавио да ћемо од октобра имати и Модернину вакцину, која је направљена по истој технологији. Трећу дозу, како је навео Стручни комитет, требало би да приме особе на имуносупресивноиј терапији, они који су транспалнатирали коштану срж, пацијенти на дијализи, старији од 70 година, коросници домова за старе, здравствени радници, али и сви који то желе, без обзира на коју су вакцину примили - навоси за Курир Ђерлек.

Он истиче да је Стручни комитет, састављен од наших врхунских експерата, препоручио кризном штабу примену треће дозе, а да ће одлука о томе бити донета на следећој седници кризниг штаба која ће бити највероватније 1. августа.

- Држава Србија и даље улаже велике напоре да максимално заштити здравље својих грађана, а доказ за то је и увођење треће дозе, којом ће се додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имуни систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и сви који то желе. Србија има више него довољно доза вакцина и морамо бити спремни за четврти талас који је неминован. Осим треће дозе и појачања имуног одговора код већ вакцинисаних, молим младе да схвате да од њих зависи како ћемо проћи с новим ударом короне. Делта сој бира најпре невакцинисане - нагласио је Ђерлек.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)