КОЈЕ МЕРЕ НАС ЧЕКАЈУ У ЧЕТВРТОМ ТАЛАСУ? Нова ограничења пре него што бројке скоче на 1.000 - да ли све то можемо да спречимо?

Новости онлајн

22. 07. 2021. у 22:15

ПОРЕД вакцинације једини начин да се одбранимо од надолазећег четвртог таласа су рестриктивне мере. А то опет значи бројна ограничења у угоститељским објектима, на концертима, утакмицама, граници, у школама…

КОЈЕ МЕРЕ НАС ЧЕКАЈУ У ЧЕТВРТОМ ТАЛАСУ? Нова ограничења пре него што бројке скоче на 1.000 - да ли све то можемо да спречимо?

Фото: ЕПА

Број новозаражених у Србији се пење па сада сваког дана имамо више од 200 оболелих па епидемиолози упозоравају да ће за неколико недеља бити и више од хиљаду заражених. Шта више, многи врхунац четвртог таласа очекују већ крајем августа док други предвиђају да ћемо најесен имати између 3.000 и 4.000 оболелих дневно.

Све те прогнозе засноване су на процени да стопа вакцинације у наредном периоду неће значајно расти. А подсећања ради, и даље нисмо прешли проценат од 50 одсто вакцинисаних старијих од 16 година. Највећи проблем, ваља то поновити по ко зна који пут, су млади између 18 и 30 година код којих вакцинација није стигла ни до 18 одсто.

Због тога треба већ сада размишљати које се рестриктивне мере прво могу очекивати уколико се приближимо четвороцифреном броју заражених.

Поново исте мере?

Пошто нам, нажалост, неће бити први пут да се суочавамо са великим бројем заражених да се закључити да ће се у оквиру рестриктивних мера, најпре, пооштрити контрола ношења маски, затим ограничити рад угоститељских објеката, биоскопа, позоришта, али и смањивати капацитет стадиона и спортских хала.

Такође, за очекивати је да улаз у земљу буде рестриктивнији. Ближи се и почетак школске године коју би поново могао да обележи компиновани тип наставе у клупи и преко интернета.

Петровић: Маске обавезно у затвореном

Епидемиолог Радмило Петровић истиче да се, пре свега, морамо вратити меру од које су многи дигли руке.

- Најпре, морамо носити маске у затвореном простору. На отвореном оне нису потребне. Али у затвореном и дан данас морамо их носити. Такође, рад кафића, ресторана, клубова треба ограничити не само бројем људи и радним временом. Него временом боравка истих људи у једном простору. Не може један човек сатима да буде у истом објекту. Довољно му је ограничити боравак на сат и по – сматра Петровић и додаје да број људи у угоститељским објектима треба ограничити и на основу кубикаже.

Како каже, нема разлога да се у потпуности забрањује публика на утакмицама које се одржавају на отвореном, алит у прави битну разлику.

- По мени гледаоци могу да присуствују мечевима, али не и навијачи. Зашто зато што навијачи вичу, скачу, грле се… С друге стране, оне који гледају утакмицу са маском и на растојању од два метра нема разлога да ограничавамо. Исто важи и за биоскопе и позоришта где пројекције И представе максимално трају два сата. После тога иде луфтирање и дезинфекција – истиче Петровић и додаје да је свакако прва мера у борби против короне вакцинација пошто је “безопасна, корисна и бесплатна”.

Да ли је могућ модел Француске и Грчке?

Слично размишља и епидемиолог Томислав Радуловић иако се залаже за још ригорознији модел у време када имамо на располагању вакцине. Такав модел примењују Француска и Грчка.

- Није ми јасан народ који не жели да се вакцинише. Зато би улазак у угоститељске објекте, на концерте, утакмице дозволио само онима који имају потврду о вакцинацији или прележаној корони односно негативни ПЦР тест. Осталима бих забранио улазак – наглашава Радуловић.

Наш саговорник истиче да би нам свакако мања опасност претила да је више вакцинисаних.

- Да је вакцинисано 65 до 70 одсто уз једно 15 одсто оних који су прележали корону могли бисмо да кажемо да имамо епидемиолошку ситуацију под контролом. Такође, не можемо све да очекујемо од државе морамо и сами да водимо рачуна. Значи, да носимо маске, одржавамо личну хигијену и избегавамо гужве – закључује Радуловић.

Почетак школе увек епидемиолошки ризик

До почетка школске године остало је више од месец дана, али многи се већ сада питају да ли ће настава и ове године изгледати као лане.

- Полазак у школу је увек епидемиолошки ризик независно од короне када се толики број деце згомила по учионицама. Надам се да је велики број деце прокужен до сада. Такође, они најосетљивији су вакцинисани и заштићени тако да очекујем да у овом таласу буде знатно мање умрлих и на респиратору него током претходних таласа – оцењује епидемиолог Томислав Радуловић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)