ПОСТОЈБИНА СЛОВЕНА И ИДЕОЛОШКА ПИТАЊА: Још једно запажено предавање Горана Шарића на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Ј.С.

22. 07. 2021. у 21:36

ГОРАН Шарић, католички теолог и историчар, приредио је предавање на тему „Порекло Словена" на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

ПОСТОЈБИНА СЛОВЕНА И ИДЕОЛОШКА ПИТАЊА: Још једно запажено предавање Горана Шарића на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Питање порекла Словена је, према Шарићевим речима, и дан данас, као и у минулим годинама, заправо резултат разних идеолошких питања. То је уједно и један од главних разлога зашто се овој теми није приступило кроз мултидисциплинарна истраживања.

Доминантна теорија о прапостојбини Словена је она по којој су се на Балкан доселили из подножја Карпата или долине Дњепра. За Шарића је ово само утицај идеологије бољшевизма и руске надмоћи. Насупрот томе, актуелна је и теорија о аутохтоности народа, која се тумачи погрешно доживљавањем његовог постојања на једном простору „од Адама или пре њега".

Ни ово није правилно схватање будући да се не може говорити о предцивилизацијском времену,  већ о периоду културног, религијског и цивилизацијског развоја Балкана. Сходно томе, градове на простору од Алпа до Црног мора нису могли градити пећински људи или номади, већ сведоче и дужем постојању народа који се почео развијати чак и пре периода развоја римске цивилизације.

Више о доказима о постојбини Словена, њиховом развоју и утицају, погледајте на снимку предавања католичког теолога Горана Шарића, чији лик и дело, али и појава у медијима, не престају да изненађују јавност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)