ТРУДНОЋА И КОРОНА: Питање које мучи будуће мајке - може ли да се опасни вирус пренесе на бебу?

Novosti online

22. 07. 2021. у 19:08

ТРУДНИЦЕ нису у већем ризику од других да оболе од вируса корона, али ако се заразе чешће захтевају болничко лечење.

ТРУДНОЋА И КОРОНА: Питање које мучи будуће мајке - може ли да се опасни вирус пренесе на бебу?

Фото: Д. Миловановић

Зашто је тако објашњава прим. др Сања Булатовић, начелница Одељења за царске резове и акушерску интензивну негу Клинике за гинекологију и акушерство КЦВ у Новом Саду.

– Ово је узроковано специфичним имунолошким статусом код трудница, тј. умањеним имунолошким одговором да би се „истолерисао“ плод, а у другој половини трудноће физиолошким променама које доводе до подизања дијафрагме и смањене вентилације доњих партија плућа јер материца заузима већи део трбушне дупље – објашњава др Булатовић.

Висок притисак и дијабетес као фактори ризика


Такође, фактори ризика могу да буду и придружене болести које имају неке труднице, као што су прееклампсија, односно отоци и повишен крвни притисак током трудноће, труднички дијабетес и претходно постојећа шећерна болест, као и многи други.

Ако трудница током трудноће има асимптоматску или благо симптоматску ковид 19 инфекцију, није потребно болничко лечење нити нека посебна терапија.

– Такве врсте инфекције не утичу на начин порађања и време завршавања трудноће. Саветује им се одмор, довољно уношење течности и коришћење суплемената. Препоручују се магнезијум, витамин Ц и Д, као и редовне контроле код надлежног гинеколога.

Међутим, ако трудница има средње тежак или тежак облик болести, потребно је болничко лечење и спровођење свих потребних мера кисеоничке потпоре и употреба за то предвиђених лекова.

Фото: Депоситпхотос

 

 

– По потреби дају се антибиотици, кортикостероиди, имунолошки модулатори, лекови за спречавање згрушавања крви... У зависности од старости трудноће, спроводи се лечење инфекције и продужава трудноћа ако није терминска, те се након излечене инфекције таква трудница даље редовно контролише и порађа по акушерским индикацијама независно од прележане инфекције.

Ако је трудноћа близу термина или терминска, а инфекција тешка – трудноћа се некада завршава да би се омогућило или олакшало лечење.

– У случају појаве тешких компликација попут тешке обостране упале плућа, потребе за вештачком вентилацијом, поремећаја функције јетре, поремећаја згрушавања крви, потребно је некад трудноћу завршавати и пре термина. Такве одлуке доносе се конзилијарно, о њима одлучује тим лекара – гинеколог , анестезиолог, инфектолог, пулмолог и остали специјалисти. Наравно, уз ангажовање неонатолога који преузимају бригу о новорођенчету које је рођено пре термина.

 

Преношење корона вируса на бебу није често

Начин порођаја код тешких инфекција углавном је оперативним путем односно царким резом.

– Трудноћа обично није терминска или, ако јесте, порођај није спонтано започео и такве пацијенткиње често због тежине инфекције не могу да се порађају вагинално. Тешке инфекције некада могу и да угрозе плод. По до сада доступним подацима, ковид инфекција не утиче на плод у смислу генерисања урођених аномалија. Преношење инфекције током трудноће и порођаја са мајке на дете није честа – код нас је било свега шест ПЦР позитивних беба по рођењу.

Фото: Д.Миловановић

(Блиц жена)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)