СТИЖУ ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ У СРБИЈУ: Температура ће ићи преко 40 степени - спремите се за тропски талас

Novosti online

22. 07. 2021. у 07:27

ПОСЛЕ неколико дана пљускова, олуја и невремена, време се коначно усталило, али нас већ од недеље очекује нови тропски талас са температурама и до 40 степени!

СТИЖУ ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ У СРБИЈУ: Температура ће ићи преко 40 степени - спремите се за тропски талас

Фото: Д.Миловановић

- Све до викенда преко нашег региона ће струјати сув, али не баш претерано топао ваздух, те ће ноћи бити врло свеже, а дани претежно сунчани уз повремену умерену облачност и сасвим малу вероватноћу појаве локалног пљуска. Јутарњи минимуми од 9 до 17 степени, а дневни максимуми од 23 до 27, само на југу региона око 33 степена - навео је професор географије и метеоролог Марко Чубрило.

Како каже, због формирања циклона над Великом Британијом, преко нашег дела Европе ће се од недеље покренути струјање веома топлог ваздуха, субтропског порекла, те ће уз нагло отопљење максимуми бити од 32 до 37 степена, а у појединим деловима региона и до 40 степени.

- Ноћи ће поново постати топле и од недеље се рачуна на низ од две-три тропске ноћи.

Са његовим прогнозама се слаже и колега Ђорђе Ђурић.

Врео викенд

- За викенд сунчано и веома топло и то услед продора веома топле ваздушне масе са севера Африке, уз максималне температуре у суботу преко 30, у недељу до 35, а почетком следеће седмице и преко 35 степени Целзијуса - поручује Ђурић.

Велике врућине неће пријати хроничним болесницима, али ни оним потпуно здравим.

- Оне могу да доведу до психичких проблема, изазивају нервозу, анксиозност, раздражљивост, доводе до несанице пошто људи не могу тада нормално да спавају ноћу, али ни да функционишу преко дана - објашњавају лекари.

Како додају, овакви услови утичу и на губитак концентрације и ослабљену пажњу, па ако је икако могуће треба смањити радне обавезе и физички и психички замор.

Дакле, следи нам још један тропски талас са изузетно високим температурама, али срећом, ипак знатно краћи него претходни. Подсетимо, од 15. јуна до 15. јула смо имали чак 26 тропских дана са темперарама од 30 и више степени, 14 екстремно топлих са 34+, али и 15 тропских ноћи у Београду у којима се температура није спуштала испод 20. подеока.

- Блаже освежење се симулира средином наредне недеље када би до нас требао стићи ослабљен хладан фронт циклона над западном Европом. Пред сам крај месеца би поново могло отоплити испред новог, могуће, јачег хладног фронта који би се спуштао ка Алпима и у овом моменту је најреалније да почетак августа буде топао, али спаран уз нестабилности, док би око 5. августа могло осетније освежити - написао је Чубрило на свом Фејсбук профилу.

Рекордних 44,9 из 2007. године

Рекордна температура икада у Србији измерена је 24. јула 2007. године када је у Смедеревској Паланци било 44,9 степени, а у Београду исто непревазиђених 43,6.

Најтоплије лето у Србији свих времена било је оно из 2012. са средњом температуром за јун, јул и август од 25,7 степени.

Август ће бити топлији него иначе

Према прогнози РХМЗ очекује се топао август, са средњом температуром вишом до два степена од просека.

“Средња максимална температура у нижим пределима у августу кретаће се од 30 до 32 степена, у Београду се очекује 12, а на планинама осам тропских дана”, стоји у прогнози на сајту РХМЗ.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)