КОРАК ПО КОРАК: Возачка дозвола може да стигне и на кућну адресу

В.Н.

24. 07. 2021. у 12:37

СЕНИОРИ којима је истекла возачка дозвола, а који још увек по добијању лекарског одобрења могу да наставе да буду равноправни учесници у саобраћају, нову возачку дозволу могу добити и преко портала е-управа.

КОРАК ПО КОРАК: Возачка дозвола може да стигне и на кућну адресу

Фото Shutterstock

Захтев за издавање возачке дозволе због истека рока раније издатог документа може се поднети најраније 30 дана пре истека важења постојећег возачког документа.

 КОРАК 1

Да бисте користили ову услугу, неопходно је да поседујете важећу личну карту Републике Србије, будете пријављени на портал е-управа квалификованим електронским сертификатом, али и да имате инсталирану апликацију за електронско потписивање на вашем рачунару, како бисте могли да потпишете захтев за замену пре слања.

 КОРАК 2

Када се пријавите на портал, пре тога обавезно проверите да није дошло до значајне промене и да сте сагласни са преузимањем фотографије из личне карте у сврху израде возачке дозволе. Такође, потребно је да потврдите и да вам стара возачка дозвола није издата са уписаним здравственим ограничењима.

 КОРАК 3

НА крају попуњавања захтева, свих личних података, појавиће се опција за плаћање. Да би захтев био успешно поднет, неопходно је да ваша уплата буде евидентирана. Можете да платите свим платним картицама ("виза", "мастер", "маестро" и "дина"), електронским банкарством, као и општом уплатницом.

 КОРАК 4

Када попуните све колоне, ова услуга омогућава корисницима да изаберу опцију доставе возачке дозволе на адресу пребивалишта. Трошкове доставе на адресу сноси подносилац захтева, а њихову висину одређује ЈП "Пошта Србије" и плаћањe je приликом уручења пошиљке.

 КОРАК 5

По преузимању документа на адреси пребивалишта, подносилац захтева дужан је да уништи истеклу и неважећу возачку дозволу, као и ону са подацима о личном имену и пребивалишту возача који су промењени. Возач не сме да користи у саобраћају документ чији је нестанак пријавио надлежном органу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)