ВРАЋАЈУ СЕ ВРУЋИНЕ У СРБИЈУ: Поново црвено упозорење, а једна ствар посебно забрињава

Novosti online

20. 07. 2021. у 19:26

ПРЕМА најновијој прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, коначно нас очекује период без падавина, али ће УВ индекс због јаког сунчевог зрачења бити у црвеној зони који може бити веома штетан.

ВРАЋАЈУ СЕ ВРУЋИНЕ У СРБИЈУ: Поново црвено упозорење, а једна ствар посебно забрињава

Фото: Депоситпхотос

Како је навео метеоролог Марко Чубрило, од данас креће стабилизација времена која ће потрајати све до пред сам месеца, као и да је ново освежење могуће тек око 28. јула.

- Цикон који нам је у протеклим данима доносио веома обилне падавине полако одлази даље од нас, тако да његов утицај престаје. Још данас на југоистоку региона, тачније средишњом и југоисточном Србијом и на северу Црне Горе чешћа појава локалних пљускова, док ће над осталим пределима доминирати суво време. Северозападни ветар у појачању, а дуж обале бура - каже Чубрило.

Додаје да је јачање ветра последица ширења гребена антициклона ка нашем делу Европе, док ће се над Украјном данас налазити центар висинског циклона, разлика у ваздушном притиску између ова два система ће условити јачање ветра који ће после подне понегде бити појачан до јак.

- Све до петка наш регион ће се налазити под западном перифеирјом антициклона преко које ће струјати сув али релативно свеж ваздух тако да се без обзира на суво време не очекују високе температуре. Ноћни минимуми ће бити чак и доста ниски, посебно у вишим пределима, док ће се дневни максимуми углавном кретати од 23 до 27,а само на југу до око 33 степена Целзијуса, каже метеоролог и додаје да нас за викенд очекује још топлије време.

- За викенд центар антициклона ће се изместити над наш део Европе, док ће Британију и западну Европу захватити нова циклонска активност. У топлом сектору тог циклона поново почиње повлачење топлог, субтропског, ваздуха тако да ће температуре опет бити у порасту и за викенд ће на копну достизати, а можда и мало прелазити 30 степени Целзијуса, док ће на југу већ бити око 35 степени Целзијуса.

Од недеље још топлије и до среде би максимуми над великом делом средишњих, источних и јужних предела поново били екстремно високи и могли би да се крећу од 32 до 37 степени Целзијуса", каже Чубрило и додаје да се ново погоршање времена може очекивати тек око 28. јула.

- Око 28 јула се симулира мање нарушавање антициклона уз могуће локалне пљукове и мање освежење, тако да би око 29.07. максимуми на копну углавном били испод 30 степени Целзијуса. Нешто конкретније погоршање уз осетније освежење могуће је у првим данима наредног месеца. 

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)