СТИЖЕ ЛИ ПИК КОРОНЕ У АВГУСТУ? Српски стручњаци упозорили - једна група грађана је у посебном ризику!

Novosti online

20. 07. 2021. у 00:54

КАО да нам није доста короне, чији је четврти талас већ почео, према проценама стручњака у другој половини августа могло би да дође до опасног мега судара два пика, ковида и амброзије!

СТИЖЕ ЛИ ПИК КОРОНЕ У АВГУСТУ? Српски стручњаци упозорили - једна група грађана је у посебном ризику!

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон поручио је да "нема времена за премишљање и да би хитно требало почети обавезну вакцинацију здравствених радника и ризичних група становника".

- За три недеље бројеви новозаражених могу постати четвороцифрени, а болнице ће вероватно почети да се пуне већ за седам дана - рекао је др Кон.

Подсетимо, наш угледни епидемиолог је још пре десетак дана најавио раст броја заражених, уз тврдњу да ће нови талас трајати најмање два месеца, те да пик можемо да очекујемо у другој половини августа.

Међутим, додатни проблем за многе становнике Србије, а процењује се да је њих између 10 и 20 одсто укупне популације, представља сезона амброзије која би алергичнима могла потпуно да загорча живот. Имајући у виду да амброзија утиче на дисајне путеве, а корона вирус такође напада респираторне органе, сви који су алергични на амброзију спадају у ризичну групу.

- Ризик се не односи само на особе које су алергичне на амброзију, људи који имају изражене алергијске поремећаје у смислу свих респираторних алергија, спадају у групу ризичнијих него здрави грађани - објаснила је раније пулмолог др Татјана Радосављевић. - Све су то особе са повишеним ризиком за ковид-19.

Фото: Depositphotos

 

Симптоми корона вируса и алергије

Епидемиолог др Небојша Бохуцки каже да је за делта сој интересантно што су његови први симптоми запушен нос и цурење носа, гушобоља и главобоља.

- Специфично за алергију је кијање, свраб и сузење очију, кожне промене. Специфично за ковид је температура, болови у мишићима и зглобовима, потом гастро тегобе могу да се јаве. Међутим, оно што се преклапа су кашаљ и гушобоља. Неспецифичне тегобе, као жарење, су пола-пола, али ако нас заиста боли гуша то иде ка ковиду - објашњава др Небојша Бохуцки.

Главобољу сматра граничним симптомом, јер и код алергије може да се јави. Потом, општа слабост, као и код почетка заразне болести.

- Отежано дисање може да буде код астматичара и код људи склоних алергијама, али и код ковида. Зато, ако неко зна да има алергије у одређеном периоду године и узме терапију која даје ефекат, јасно да је реч о – алергији. Али, ако неко и поред терапије има симптоме алергије плус симптоме ковида, треба што пре да се јави у амбуланту - закључује др Бохуцки и истиче да је велика срећа што сада постоји брза и добра дијагностика, брзи антигенски тестови што уклоња дилеме да ли је у питању алергија или корона.

Подаци са терена већ показују да је амброзија почела да цвета, полен је присутан у ваздуху у појединим градовима, али би најкритичније, као и сваке године, требало да буде од средине августа до средине септембра.

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД АЛЕРГИЈА

* не излазити током преподнева кад су највеће концентрације полена

* држати затворене прозоре од стана или аутомобила

* туширати се и прати косу свако вече, али и често прати руке

* не сушити веш на тераси, редовно усисавати стан и прати подове

* спортским активностима се, ако је могуће, бавити после кише

* отићи на одмор на море или у планину кад је пик таласа амброзије

- Тренутно су актуелни полени трава и коровских биљака - боквица, киселице, коприва, штиреви, конопље, још увек се на појединим мерним местима емитује цветање липе, на Златибору то су четинари. Амброзија је почела да цвета, али се засад бележе два до четири полена зрна, што још увек не угрожава алергичне особе. Међутим, средином августа до средине септембра има највеће дневно емитовање - каже Мирјана Митровић, руководилац у Агенцији за заштиту животне средине.

Амброзија се проширила по Србији

Војводина и Београд су годинама критичне тачке, али се, с обзиром на то да нису примењене адекватне мере, коров проширио и на централну Србију због чега су прошле године Ваљево и Обреновац имали веће дневне вредности него поједини војвођански градови. Нешто мање вредности бележили су Нови Пазар и Врање.

Беоинфо

- Највеће вредности свих полена су у преподневним часовима када је топло, до 30 степени и ветровито. Треба пратити извештаје да би могло да се утврди у ком граду су алергени у критичним вредностима и тада не треба излазити напоље. У договору са лекарима треба на време кренути са антихистаминик терапијама, десетак дана пре него што амброзија уђе у прекограничне вредности - саветује Мирјана Митровић.

Када дува јак ветар, он може да носи полен и више стотина километара, а спас је киша која га спира и доноси олакшање алергичнима.

- Тих месец-два колико траје ударно дејство амброзије, алергични знају да буду веома нервозни, што није ништа чудно јер не могу нормално да дишу, не могу да спавају, не функционишу нормално ни код куће ни на послу, имају главобоље - кажу лекари Хитне помоћи.

Пре две године су у престоници забележене рекордне концентрације полена амброзије, те су чак и суграђани који нису до тада имали проблеме осећали одређене тегобе.

- У Београду је око 25-26. августа 2019. било 980 поленових зрна у метру кубном ваздуха, а гранична вредност је 30 - рекла је тада Митровићева.

Фото Завод за биоциде

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)