НЕУСТАВНИМ ОБРАЧУНОМ ЗАКИНУТО 9.000 МАЈКИ: Породиље оштећене јер су примале накнаде испод минималца - Сада имају право на накнаду од државе

В. Ц. С

20. 07. 2021. у 09:00

ГОТОВО 9.000 жена у Србији примало је минималне зараде током породиљског одсуства од 1. јула 2018. до 1. марта ове године и оне сада имају право на накнаду од државе, потврдила је за "Новости" Татјана Мацура из Иницијативе "Маме су закон".

НЕУСТАВНИМ ОБРАЧУНОМ ЗАКИНУТО 9.000 МАЈКИ: Породиље оштећене јер су примале накнаде испод минималца - Сада имају право на накнаду од државе

Фото Н. Живановић

Ниже накнаде примале су оне жене које нису имале довољан број месеци (18) проведених на послу да би за време породиљског примале пун износ. Породиљско се, иначе, рачуна од 28 - 45 дана пре рођења детета па све до навршеног бебиног трећег месеца. За то време њихове накнаде биле су испод законом загарантованог минималца.

- Уставни суд Србије (УСС) је ова решења оценио као неуставна, па сада не само да ниједна запослена жена неће моћи током породиљског одсуства да прима мање од минималне зараде, већ и оне које су оштећене, а њих има тачно 8.944, имају право да траже надокнаду - каже Мацура.

Иницијатива "Маме су закон" основала је правни тим који оштећеним женама пружа савете. Уједно, ово удружење тражи да се за обрачун накнаде као репер не узима више 18 месеци рада, већ 12, сходно законским решењима у ЕУ, али и неким другим земљама. Иницијатива ће се залагати и за то да накнаде мајкама током неге детета, која обухвата период одсуства од трећег месеца бебиног живота до годину дана, буду "достојанствене".

Наиме, према подацима које им је доставило Министарство за бригу о породици, чак 8.979 жена је током одсуства због неге детета у истом периоду (од 1. јула 2018. до 1. марта ове године, када је ступила на снагу одлука УСС) добијало износе мање од загарантованог минималца.

Забринути су и зато што још нема законског решења за незапослене и економски неактивне жене, као ни за оне које самостално обављају делатности. Зато се залажу да износ у висини републичке минималне зараде (тренутно око 32.000 динара) буде гарантован за све категорије жена до навршених годину дана дететовог живота.

- Мајке су и даље често деградиране после враћања са породиљског или неге детета. Неретко их чека слабије плаћено радно место или чак отказ, без обзира на Закон о забрани дискриминације - наводи Мацура.

НАЈВИШЕ ЗАКИНУТИХ 2019. ГОДИНЕ

У 2018. (од јула до краја године) накнаду мању од минималца примало је 2.326 породиља и 2.338 жена за негу детета, у 2019. 3.507 њих за породиљско и 3.554 за негу, у 2020. години 2.426 за породиљско и 2.499 за негу, а у овој, до 1. марта, 649 породиља и 579 за негу детета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)