ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ: Ево да ли ће бити затварања граница до краја сезоне

Танјуг

19. 07. 2021. у 15:36

ДИРЕКТОР Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић сматра да и поред пооштравања епидемиолошких мера у многим туристичким земљама, оне до краја сезоне неће затварати границе, али је, каже, могуће да ће се услови уласка и боравка мењати у зависности од ситуације.

ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ: Ево да ли ће бити затварања граница до краја сезоне

Фото ЕПА

Сеничић каже да за сада нема никаквих најава да ће бити затварања граница, а то је, како истиче, најважније.

- Немамо ни индиције да ће услови бити такви да ће значајно утицати на боравак туриста. Рецимо најновије мере Грчкој у највећем делу се не односе на туристе, јер се пре свега баве затвореним просторима а доле је лепо време и туристи највише времена проводе на отвореном па их ово не погађа - каже Сеничић.

Истиче да је за сада само једно острво у Грчкој увело полицијски час, реч је о Миконосу, али додаје да тамо нема наших туриста у већем броју.

Према његовим речима, највећи број заражених је у великим градовима Атини и Солуну, док је у туристичким регионама само по неко од локалних становника заражен.

- Немамо информације да је било ко од наших туриста сада заражен, не само у Грчкој него и иначе - наводи Сеничић.

Оцењује да и ако буде погоршања ситуације и пооштравања мера за улазак у наредном периоду, оне неће погађати људе који су вакцинисани, док је за остале могуће да рецимо антигенски тестови не буду прихваћени.

Фото Танјуг

- То је само могући сценарио, па да остану само ПЦР тестови, али када је реч о Грчкој рецимо, ту имамо уходану ситуацију са колегама из Северне Македоније где се може брзо и врло јефтино урадити ПЦР тест и добар део путника то већ користи пролазећи кроз Македонију - објашњава Сеничић.

Он додаје да на целу ситуацију утиче и то што су људи због околности које се мењају из дана у дан постали неповерљиви и размишљају да ли да уопште путују на даље дестинације и тврди да је то један од разлога због којих је у овом тренутку искоришћено тек око 40 одсто заменских путовања.

Наводи да је посећеност у односу на раније године, пре свега 2019, већа у Албанији и Црној Гори, највише зато што улазак у те земље није ничим условљен.

- У Црној Гори имамо повећање од око 30 до 40 одсто у односу на 2019, а у Албанију 200 одсто. Оно је тако велико, јер је 2019. веома мало наших туриста ишло у Албанију на летовање, а ове године већ је до сада тамо било између 40.000 и 50.000 људи - каже и додаје да се очекује да до краја сезоне то буде и 70.000.

За разлику од Албаније и Грчке, број летовања у Египту и Турској је на нивоу око 40 до 50 одсто броја из 2019.

- Било је доста чартер летова за ове земље, али у Турској утисак ове сезоне мало квари то што је било веома мало гостију из Русије, што је узроковало затварање одређених хотела, јер се хотелијерима не исплати да отварају за мало људи због и чега смо тамо имали промене боравка у одређеним хотелима за наше госте - каже Сеничић.

Италију и Шпанију по свему судећи овога лета нећемо видети, јер како наш саговорник каже Шпанија јесте отворила границе и дозволила долазак туриста под неким посебним условима, где ми чак имамо привилегију да смо још у зеленој зони ЕУ и када бисмо имали чартер летове за ту земљу наши људи би без икаквих услова могли ући, али пошто таквих летова нема, онда та могућност остаје неискоришћена.

- Уколико се лети преко неких других земаља онда је неопходан сетификат о вакцинацији, негативан тест ако нисте вакцинисани, али нажалост није било довољно интересовања да се реализују чартер летови који су били планирани и за Коста Браву и за Мајорку, тако да ове године када је реч о неком већем броју туриста ту нас неће бити - наводи Сеничић.

Што се Италије тиче, каже да је она још затворена и да је померила рок за враћање новца за заменска путовања на 2023. годину, што може и туристичким агенцијама да представља велики проблем када у јануару буду морале да враћају новац путницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)