ЕВО КАД ЋЕ СТАБИЛИЗАЦИЈА ВРЕМЕНА: Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио најновију временску прогнозу

Novosti online

18. 07. 2021. у 12:57

ПОД утицајем циклона бићемо до уторка, уз опасност од грмљавинских непогода, града и обилних падавина.

ЕВО КАД ЋЕ СТАБИЛИЗАЦИЈА ВРЕМЕНА: Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио најновију временску прогнозу

Фото: Депоситпхотос/Јутјуб/Happy Tv

Од среде стабилизација времена, а лето нам се враћа од четвртка Србија је и даље под утицајем висинског циклона. Центар овог циклона налази се изнад јужних предела Јадранског мора и веома је простран, па тако захвата централни Медитеран, Балканско полуострво и Србију. Под утицајем овог циклона веома је нестабилно са честим пљусковима и грмљавином. Како су претходних дана до нашег пдоручја стизале и велике количине пустињског песка из Сахаре, падавине ових дана садрже те честице из Сахаре, а што ће бити видљиво на прозорима и на возилима. Ова појава потпуно је природна и убичајена за наше подручје, нарочито током пролећа, док је лети веома ретка, што није био случај овог лета.

Фото: Фејсбук

Већ данима у Србији има и јачих грмљавинских олуја и непогода са градом, олујним ветром и обилним пљусковима. У многим пределима Србије претходних дана пало је од 20 до 60 мм кише по квадратном метру, у деловима централног Поморавља и преко 100 мм, а на појединим локацијама Србије у време грмљавинских непогода у веома кратком временском интервалу пале су огромне количине падавина. Срећом, реке и други токови имају због претходног веома сушног периода веома низак водостај, па нема опасности од изливања река, али при оваквим обилним падавинама увек постоји опасност на мањим токовима од бујичних поплава, као и опасност од тога да у урбаним срединама одводни системи не могу да прихвате велику коиличину воде у кратком временском интервалу.

Како су јун и прва половина јула били веома сушни и забележен је озбиљан дефицит падавина, падавине су у последњем часу дошле као спас, јер би стање у пољопривреди било веома алармантно. Ипак, и поред падавина, последице суше ће осетити у приносу, јер су падавине дошле доста касно. Нажалост, многи предели Србије претходних били су и на удару јачих олуја са градом, па је град причинио огромну штету, нарочито на подручју Ниша, Крушевца, Трстеника, Сјенице и много других места.

Након температура и до 39-40°Ц, коначно је дошло и до пада температуре на нормалне вредности за средину лета. Ипак, услед падавина, веома је висока релативна влажност ваздуха, па је време веома спарно и неугодно. Освежење и даље није стигло до крајњег истока Србије, па тако температуре у Неготину и даље достижу 35°Ц, а суша све више уништава пољопривредне културе.

Фото: Фејсбук

Србија ће и данас, али и све до уторка бити под утицајем висинског циклона са југа Медитерана. Струјање у циклону је у супротном смеру казаљке на сату, а положај циклона је такава да ће над Србијом преовладавти источна и југоисточна висинска струјања, па ће тако и премештати облачни и падавински, али и грмљавински и олујни системи.

У Србији у недељу променљиво облачно, спарно и нестабилно са кишом и са локалним пљусковима и грмљавином, нарочито рано ујутро, а потом после подне и увече и током ноћи. Биће услова за грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и обилним пљусковима. Средином дана у већини предела биће сунчаних периода, осим на југу и на западу, док ће на истоку и југоистоку Србије суво бити и током преподнева. Дуваће слаб до умерен северозападни ветар, на истоку Србије и у доњем Подунављу појачан источни. Максимална температура од 26 до 32°Ц, у Неготинској Крајини до 35°Ц, а у Београду око 30°Ц.

У Србији и у понедељак и уторак променљиво облачно, спарно и нестабилно са кишом, пљусковима и грмљавином. Биће услова за грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и обилним пљусковима. Минимална јутарња температура биће од 16 до 22°Ц, у Београду до 19-20°Ц, а максимална дневна од 24 до 29°Ц, у Београду до 26-27°Ц, а најтоплије биће у Неготинској Крајини, температура до 32°Ц.

Циклон ће до уторка донети Србији и региону нови талас обилних падавина, при чему би у многим пределима пало додатних 20 до 40 мм кише по квадратном метру, локално и много више, што би довело до опасности од поплава на мањим токовима бујичног карактера. Очекује се и веома велика опасност од грмљавинских непогода са градом, па су могуће нове штете у пољопривреди.

Добтра вест је да нас од среде очекује стабилизација времена. У среду се очекује смена сунчаних и облачних интервала, уз јак северозападни ветар. Максимална температура биће од 23 до 27°Ц, у Београду до 25°Ц. У четвртак и петак јутра веома пријатна и свежија, а током дана сунчано и топло, уз максималне температуре у већини предела око 30°Ц, што су просечне нормалне вредности за средину лета. Према тренутном прогнозама наредног викенда сунчано и веома топло, уз температуре и преко 35°Ц.

Циклон који тренутно делује на време у Србији, али и на целом Балканском полуострву, претходно се налазио изнад Немачке и данима је био стационаран изнад истог подручја, па су из тог разлога запад и југозапад Немачке, Луксембург, исток Холандије и Белгије данима били на удару катастрофалних падавина и олуја. Многа насеља су потпуно разорена, а настрадало је преко 150 особа. Ово су једне од највећих поплава икада у тим пределима, а сада опасност прети и од бројних брана. Срећом, временска ситуација се потпуно стабилозавала, па је време сунчано и тако ће бити и наредних дана, што би помогло екипама спасичаких служби.

Овај циклон доспео је до европског копна са Атлантика. Циклони су потпуно природна и уобичајена појава и веома брзо се премештају у умереним ширинама. Ипак, овог пута циклон је данима био стационаран изнад Немачке, па је исто подручје данима добијало огромне количине падавина, што је довело до катастрофалних последица, а слична ситуација догодила се и са циклоном изнад Балкана и Србије у мају 2014. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)