ВОЗАЧИ ОПРЕЗ: Пре путовања, проверите ово на аутомобилу - Сви занемарују једну ситницу, а она је кључна

Novosti online

18. 07. 2021. у 00:23

СЕЗОНА годишњих одмора је у јеку, на путевима је појачан саобраћај, а као и сваке године, и овог лета се велики број људи одлучује на превоз у спопственој „режији“.

ВОЗАЧИ ОПРЕЗ: Пре путовања, проверите ово на аутомобилу - Сви занемарују једну ситницу, а она је кључна

Архива

Ипак, пре него што седнемо за волан и упустимо се у вишечасовну вожњу, требало би да обратимо пажњу на више ставки које се тичу исправности аутомобила и „трикова“ који могу да нам олакшају вожњу.

Дамир Окановић, председник Комитета за безбедност саобраћаја, даје важне савете који нас могу поштедети мука на путу, честе нервозе у саобраћају, али што је најважније – апеловао је на становништво да пре него што крену на путовање провере више ставки на свом возилу.

Пре него што се упустимо у дужу вожњу, било би пожељно да возило одвеземо код механичара који ће да провери уређај и склопове. Јако је важно проверити и исправност клима система у возилу, и видети да ли имамо сву додатну опрему – то су између осталог, и сигурносни троугао, светлобојни прслук и комплет за прву помоћ. Уколико возило има резервни точак било би добро да проверимо да ли је он под притиском, јер се деси да људи по пет, шест година не проверавају резервни точак, и онда када им затреба схвате да је он издуван. Поред тога, противпожарни апарат, иако није обавезан у свим возилима, он је заиста нешто што је пожељно поседовати у аутомобилу, будући да су у летњем периоду пожари на возилима чешћи.

Поред неопходног увида у исправност возила, пожељно је обратити и пажњу на ситнице које дугу вожњу могу да учине што комфорнијом, као што је довољна количина воде у аутомобилу.

Фото: Принтсцреен

– Уколико на пут идете са децом, пожељно је да снимите и одговарајућу анимацију. На пример, да спремите одговарајућу музику за децу, да се деца не би унервозила, јер та нервоза може да утиче и на возача. Свакако се препоручује мало већа количина воде у аутомобилу, поготово ако се деси да је на путу неки застој. Такође, треба утврдити и руту којом ће се ићи на одредиште. Уколико се прелази граница, било би добро да се испитају и алтернативни гранични прелази, јер уколико је на једном гужва, ви у овом случају знате за алтернативу. Пред сам полазак на путовање, било би добро путем „Гугл мапе“ проверавати има ли неких застоја на путу или задржавања на прелазима, јер ту постоји опција под називом „Саобраћај“ и када је укључите, онда се тачно може видети да ли негде на путу тренутно постоје задржавања – рекао је он и послао поруку свима који у наредном периоду крећу на удаљеније дестинације:

– Возачи треба у старту да буду психички спремни да ће на рути бити задржавнаја, да ли на граничном прелазу, или на наплатним рампама, због радова. А то помињем да не би долазило до нервозе и напетости која доводи до проблема, јер лосе утиче на возача, а онда на крају, нажалост неретко и трагедији – закључио је Окановић.

Фото Д. Митић

(Објектив)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)