КОВИД-ПРОПУСНИЦА ЗА НОРМАЛАН ЖИВОТ: Шта подразумева француски заокрет према невакцинисаним грађанима, који многи прижељкују и у Србији

Горан ЧВОРОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

16. 07. 2021. у 11:00

ИЗЛАЗ из својеврсне пат-позиције у којој се нашао процес вакцинације становништва у Србији, али и ефикасан метод борбе против новог таласа епидемије, који се већ осећа и код нас, многи виде у "Макроновом моделу". Он подразумева жестоки притисак на грађане који одбијају пелцовање.

КОВИД-ПРОПУСНИЦА ЗА НОРМАЛАН ЖИВОТ: Шта подразумева француски заокрет према невакцинисаним грађанима, који многи прижељкују и у Србији

Фото П. Милошевић

Француска припрема посебан закон којим ће дефинисати промењени режим понашања грађана и прописане санкције. Новим мерама, које у Француској ступају на снагу у две етапе, 21. јула и 1. августа, грађани ће фактички бити приморани на вакцинацију, уколико желе да одрже нормалан ток живота и притом се не тестирају готово свакодневно, узимајући у обзир и чињеницу да ће тестови, паралелно, ускоро почети да се наплаћују.

Предлог закона већ је написан и биће разматран по хитном поступку, а њиме су предвиђене санкције за оне који не поштују увођење ковид-пасоша. Санитарна пропусница биће неопходна за улазак у тржне центре, ресторане, кафиће, возове, авионе и аутобусе на дуже релације, у биоскопе, позоришта, музеје, на утакмице, и на сва она места која примају више од педесет људи. Одређене олакшице важиће за децу од 12 до 17 година и запослене, до краја августа, да би им се оставило времена да се вакцинишу.

Слово закона је изузетно строго. Предвиђа, тако, да свако одговорно лице које није проверило валидност санитарне пропуснице, ризикује чак 45.000 евра казне и годину дана затвора, када је, на пример, реч о уласку у кафану, шопинг- мол, концертну салу. Први члан новог закона уз ову драконску казну такође предвиђа и могућност затварања објекта.

Такође, сви који буду тестирани позитивно, имаће законску обавезу да се самоизолују десет дана у месту где су радили тест, с правом изласка од 10 до 12 сати пре подне, а ову меру ће надгледати полиција и жандарми.

Предлог закона такође предвиђа забрану вршења професионалних активности за све оне који одбију да се вакцинишу, а у обавези су то да учине до 15. септембра, као што су здравствени радници, запослени у старачким домовима, спасиоци, ватрогасци... Уколико одбијање потраје дуже од два месеца, могу да добију отказ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)