ГРАЂАНИ ЋЕ БИРАТИ И ТРЕЋУ ДОЗУ? Нови круг имунизације могућ и пре септембра, циљна група су три категорије

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

16. 07. 2021. у 08:34

ВАКЦИНИСАЊЕ трећом дозом антиковид цепива у Србији би, како "Новости" сазнају, могло да почне пре септембра, и то за оне који су потпуно пелцовани најмање шест месеци раније.

ГРАЂАНИ ЋЕ БИРАТИ И ТРЕЋУ ДОЗУ? Нови круг имунизације могућ и пре септембра, циљна група су три категорије

Фото АП

Трећа доза биће препоручена за три категорије становништва: најстарије, оне са хроничним болестима које се удружене са ковидом драстично компликују, као што су, рецимо, дијабетес или болести плућа, срца и бубрега, и за људе компромитованог имунитета, код којих прве две дозе нису постигле очекивани заштитни ефекат.

У пракси би давање тзв. бустер дозе заправо могло да почне већ данас, јер имамо залихе вакцина, што је јуче потврдио и председник Србије, али се чека претходно реч струке.

- У овом тренутку имамо 1,3 милиона расположивих вакцина и не истиче им рок. Немамо проблем са вакцинама - рекао је Вучић.

Вирусолог професор др Тања Јовановић из Националног тела за имунизацију Србије (НИТАГ) потврдила је јуче, за "Новости", да се пуним темпом ради на изради препорука за трећу дозу вакцине, и да ће оне бити сачињене у предвиђеном року, до 23. јула.

БРОЈ ИНФИЦИРАНИХ У ПОРАСТУ

ВИРУС корона јуче је потврђен код 156 особа од 8.618 тестираних, што је за 21 више него дан раније. Преминуо је још један оболели од ковида, а број пацијената на респираторима се повећао са четири у среду, на седам.

- Чешљамо документацију, стране студије и искуства сабирана у нашој земљи и на основу тога ћемо дати препоруке - каже проф. Јовановић.

И председник Вучић замолио је јуче лекаре да донесу што пре ту одлуку и поручио свима који говоре против вакцина да не буду толико неодговорни, јер вакцинисани имају 95 одсто више шанси да преживе ковид 19 од оних који нису заштићени.

Према незваничним сазнањима "Новости", грађани ће највероватније моћи да бирају и трећу дозу вакцине, што ће значити да ће они који су два пута примили, рецимо, "синофарм", а таквих је у Србији највише, сада моћи да добију и вакцину другог типа, и других произвођача.

Тиме би се и Србија определила за модел комбиновања вакцина, које већ примењују земље где је започело давање треће дозе. Од октобра, како је јуче најавио председник Вучић, стићи ће и прва испорука произвођача "Модерна", која ће бити пета доступна вакцина у нашој земљи.

Фото Н. Карлић

Ко буде следио пример других земаља, где се после "синофарма" даје РНК вакцина, имаће два избора - "фајзер" или "модерну". Моћи ће да прими и векторске вакцине "спутњик" и "астразенека".

ВАГА И ЕВРОПА

И ЕВРОПА је још у дилеми око треће дозе.

- Још је рано да потврдимо да ли би евентуална трећа, тзв. бустер доза била потребна и када јер још немамо довољно информација колико траје заштита добијана од вакцина - рекао је јуче Марко Кавалери, шеф стратегије вакцинације у Европској агенцији за лекове (ЕМА).

Очекује се да ће огромна већина већ два пута вакцинисаних још једном заврнути рукав без дилеме, а за државу је много већи ребус како да поново оживи вакцинацију. Она је до те мере замрла да је било потребно чак пуних 10 дана да се обухват повећа само за један одсто, чиме смо стигли до 49 одсто пелцованих одраслих макар једном дозом. Истраживање које су спровели Ипсос и Лабораторија за истраживања индивидуалних разлика Филозофског факултета у Београду, показало је да апсолутних противника вакцинације и нема много - седам одсто, али да је неодлучних, који нису сигурни да ли да приме вакцину, чак 31 одсто.

ПРЕПОРУКА Нова доза обавезна за хроничне болеснике, Фото Д. Миловановић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)