ОБЈАВЉЕН НАЈНОВИЈИ ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ЛЕКОВЕ: Две дозе вакцине ефикасне у борби против делта соја

Танјуг

15. 07. 2021. у 15:11

ЕВРОПСКА агенција за лекове ( ЕМА) у свом данашњем извештају наводи да још нема препоруке за примену треће дозе вакцине као и да су све четири вакцине одобрене у ЕУ у препорученим дозама ефикасне против Делта соја вируса.

ОБЈАВЉЕН НАЈНОВИЈИ ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ЛЕКОВЕ: Две дозе вакцине ефикасне у борби против делта соја

Фото Новости

Током редовне недељне конфренције за штампу, ЕМА нагалшава да надгледа мутације вируса и њихов могући утицај на ефикасност вакцина.

Упозорава се да се веома заразни Делта сој брзо шири Европом и светом и да је зато важно да се што више грађана комплетно вакцинише.

- Позвали смо грађане Европе да се заштите тако што ће да приме препоручене дозе. Још је рано да потврдимо да ли би евентуална трећа, тзв. ''бустер'' доза била потребна и када јер још немамо довољно информација колико траје заштита добијана од вакцина - каже шеф стратегије вакцинације у ЕМА, Марко Кавалери.

ЕМА понаваља да све четири вакцине ауторизоване у ЕУ обезбеђују "високу заштиту" од свих сојева који тренутно круже Европом, посебно када су у питању тешки симптоми и хоспитализације.

Истовремено, препоручује се примена две дозе у "најкраћем препорученом времену".

- Још је рано да предвидимо потребу адаптације вакцине на нове сојеве вируса. Ради се на испитивању таквих вакцина и ЕМА је активно ангажована са произвођачима како би досли до довољно клиничких података за будуће регулаторне кораке ако се покажу као неопходни -  нагалшаа Кавалери.

Европска агенција за лекове поновила је да је дошла до закључка да постоји ретка, али могуца везу случајева миокардитиса и перикардитиса са применом РНК вакцина комапанија "Фајзер" и "Модерна".

У ЕМА наглашавају да настављау да надгледају евентуалне ризике код примене вакцина, али и упозоравају на велики број дезинформација на интернету које служе у активакциналним кампањама, због чега су одлучили да на мешечном нивоу излазе са извештајима о безбедности вакцина који укључују све пријављене случајеве могућих нуспојава као и могуће смртне исходе.

- Важно је разумети да су у питању само сумње да су вакцине утицале на ове нуспојаве. Чињеница да је неко имао медицински проблем или нажалост преминуо после вакцинације не значи обавезно да је то изавано само вакцинаом већ немом постојећим медицинским пробелмом невезаним за вакцинацију - закључио је Кавалери.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)