ВРХ НОВОГ ТАЛАСА ПОЛОВИНОМ АВГУСТА: Др Радмило Петровић, епидемиолог, забринут ситуацијом због појаве новог соја и застоја вакцинације

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

14. 07. 2021. у 08:00

ЕПИДЕМИОЛОШКА крива дефинитивно ће константно да иде узбрдо, а од тога где ће бити за тачно месец дана, средином августа, зависиће да ли ће врх четвртог таласа епидемије почети и пре јесени.

ВРХ НОВОГ ТАЛАСА ПОЛОВИНОМ АВГУСТА: Др Радмило Петровић, епидемиолог, забринут ситуацијом због појаве новог соја и застоја вакцинације

Др Радмило Петровић

Ову пројекцију примаријус Радмило Петровић, епидемиолог, не може да допуни и проценом којом прогресијом ће се увећавати број новоинфицираних, којих је у уторак било 145, и да ли би већ до краја овог месеца могли да имамо неколико стотина заражених дневно. Каже да се математички модел на терену биологије не може сматрати поузданим, али и да је сигуран да нисмо баш у повољној ситуацији - како због карактеристика новог делта соја, тако и због застоја у процесу вакцинације.

Због тога је доктор Петровић, ипак, уверен да ћемо масовно оболевање, опет, имати и пре јесени.

- Делта вирус је отпорнији него изворни, мања количина вируса је довољна да изазове инфекцију, и бржи је. Све то ми после вишедеценијског искуства у епидемиологији и вирусологији говори да нећемо баш цело лето изгурати са, условно речено, малим бројем новоинфицираних на дневном нивоу - каже др Петровић, за "Новости".

У коју год популацију да уђе, делта врло брзо постаје доминантан, па се очекује да ће сој чије присуство је лабораторијски доказано 1. јула, и код нас престићи досад преовлађујућу британску варијанту короне.

- Како ће се развијати овај четврти епидемијски талас зависи од самог вируса, који је дефинитивно сад вирулентнији и агресивнији, али и од медијума на који налети. Није исто да ли ће налетети на популуцију са 60-70 одсто заштићених, или на невакцинисане. Спољна температура, као што смо видели прошлог лета, нема директног утицаја на сам вирус, али ако се будемо окупљали у климатизованим просторијама то ће сигурно допринети ширењу вируса.

Већ у овој ситуацији, са око 100 новоинфицираних дневно, требало би спречавати да се епидемиолошка "грудва" закотрља, уверен је др Петровић:

- За почетак би морала да се уведе боља епидемиолошка контрола на спортским догађајима и међу туристима, било да су они странци који долазе код нас, или домаћи који се враћају са летовања - сматра др Петровић. - Мора да се нађе модел да се вакцинација убрза, јер смо у ћорсокаку. Наш народ кад нешто неће, онда - неће. То видим и у својој породици, унук од 22 године више верује свом шефу мајстору да не треба да се вакцинише, него мени који сам у епидемиологији дуже од четири деценије.

ОДЛУЧИЋЕМО НА ВРЕМЕ

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је у уторак да нема потребе да се пре 1. августа доноси одлука о трећој дози вакцине, јер како је рекла, колико је њој познато, ниједна вакцина није још ни регистрована за трећу дозу.

Брнабићева је, одговарајући на питање зашто се са одлуком чека до августа, када неки епидемиолози говоре да је четврти талас већ почео, истакла да како и сами произвођачи вакцина наводе, трећу дозу није потребно давати пре истека пола године након ревакцинације.

- То код нас пада око 1. августа. Још се чека да се види да ли произвођачи вакцина имају одобрење за давање треће дозе - рекла је премијерка.

ПРОТИВ СМРТИ

ИАКО вакцине мање штите од заражавања новим делта сојем, оне су готово подједнако ефикасне против компликација ковид 19 као и када је зараза изазвана изворним вирусом корона.

- Вакцине нису толико важне за спречавање заражавања, колико за заштиту од компликација, а ово су без претеривања вакцине да се избегне смртни исход - каже др Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)