ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Дарија Кисић Тепавчевић - Вакцинација је приоритет, појачаћемо контроле (ВИДЕО)

Новости онлине

13. 07. 2021. у 16:28

У 15 часова је у Палати Србија почела седница Кризног штаба за борбу против корона вируса, а након састанка јавности се обратила министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Дарија Кисић Тепавчевић - Вакцинација је приоритет, појачаћемо контроле (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да последњих дана бележимо благи пораст оболелих, и рекла је да вирус не одмара.

- Готово сваког дана неко од наших суграђана изгуби битку са вирусом. Чак 99 одсто хоспитализованих пацијената уопште није вакцинисано, и то показује колико је важна вакцинација. Највећи део данашњег састанка је био о томе како да повећамо број вакцинисаних - рекла је министарка Кисић Тепавчевић.

Она додаје да проценат вакцинисаних и даље није довољан уколико желимо да спремни дочекамо јесен.

- Овом приликом бих истакла Стари Град у Београду, где је више од 70 одсто људи вакцинисано, у целом Београду је тај проценат 68 одсто. Видимо да престоница предњачи што и јесте добро, пошто је ту највећа густина насељености - рекла је Кисић Тепавчевић.

Министарка је додала да је у Тутину вакцинисано само 13 одсто становништва, у Новом Саду нешто више од 20 одсто, и истакла је да је то недовољно, и да морамо да учинимо све како би се вакцинисало што више људи.

- Оно што је посебно поразан податак је да је свега 17.42 одсто узраста 18 до 30 година је вакцинисано. А подсећамо да је могуће да се вакцинишу старији од 16 година, тако да имајући у виду те узрасне групе, иако припадају најздравијима, морају да схвате да они могу да се разболе, иако неће имати тешку форму, али да носе овај вирус и преносе га око себе - истакла је докторка.

Дарија Кисић Тепавчевић каже да је епидемиолошка ситуација још увек стабилна, али да врло лако може да измакне контроли, као и да је једини начин да се вакцинишемо у што већем броју.

Она је рекла да је ПЦР тест за лекаре који нису вакцинисани, а враћају се са одмора, препоручен као обавезна мера свим здравственим установама.

На питање колико је здравствених радника процентуално вакцинисано у Србији, министарка је рекла да у установама социјалне заштите тај проценат преко 90 одсто. 

- То је резултирало да имамо само спорадичне случајеве оболелих, а последњих недеља и када нисмо имали ниједног оболелог. То су прецизни подаци из установа социјалне заштите, а што се тиче здравствених установа ја немам прецизне податке - истакла је она.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да трећа доза неће повећати колективни имунитет, чак и ако се покаже да је делотворна.

- Циљна група су нам они који нису примили ниједну дозу. Сада није приоритет да размишљамо о трећој дози, још увек се раде истраживања широм света. Оно што јесте чињеница да међу вакцинисанима није примећен већи проценат инфицираних, а чак и ако јесу инифицирани нису имале теже симптоме - казала је она.

Министарка је рекла да сви морамо да апелујемо на људе које познајемо, а који нису вакцинисани, да ураде то.

- Победа над овим вирусом нам је надохват руке, али нам измиче зато што није довољно људи вакцинисано. Апелујте на људе које знате, покушајте да допрете до њихове свести. А што се тиче непоштовања мера и неношења маске, разумем ја да је вруће, али мораћемо да појачамо контроле - казала је Кисић Тепавчевић.

- Можемо да победимо овај вирус, имамо оружје, имамо вакцину, хајде да покажемо целом свету да то можемо да урадимо брзо - закључила је министарка Кисић Тепавчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)