РАЗВОДЕ СЕ ЧЕТРДЕСЕТОГОДИШЊАЦИ: Број раскинутих бракова прошле године мањи него у претходној

В. Ц. С.

09. 07. 2021. у 13:39

У СРБИЈИ је прошле године закључено 23.599 бракова, што је за 33,6 одсто мање у односу на претходну годину, односно за 35,2 одсто када су у питању први бракови. Просечна старост при закључењу брака за младожење износи 34,8 година, а за невесте 31,5 година, објавио је Републички завод за статистику.

РАЗВОДЕ СЕ ЧЕТРДЕСЕТОГОДИШЊАЦИ: Број раскинутих бракова прошле године мањи него у претходној

Илустрација / Фото Depositphotos

Најзаступљеније су етнички хомогене брачне заједнице (чак 87,6 одсто случајева), као и оне у којима супружници имају исти степен образовања. Када посматрамо економску активност младожење и невесте, у 76 одсто случајева оба супружника су економски активна. Највећи број заједница закључен је између држављана Србије, више од 90 одсто.

Прошле године разведено је 8.687 бракова, односно за 20,3 одсто мање у односу на претходну годину. Просечна старост мужа при разводу износи 44,5 година, а за жене 41 годину. Највећи број разведених бракова чине бракови с децом - 53,4 одсто, и то махом с једним дететом. Након развода, издржавана деца у две трећине случајева додељена су жени. Просечно трајање разведеног брака у претходној години износи 13,6 година.

Најмање склопљених бракова у односу на број становника забележен је у Јужној и Источној Србији, а највише у Београдском региону и Војводини. Најмање развода у односу на популацију бележе Шумадија и Западна Србија, а највише Војводина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)