ХОРОР У СТАРАЧКОМ ДОМУ У БЕОГРАДУ: Жену везали у подруму, тукли, изгладњивали и дрогирали?

Novosti online

06. 07. 2021. у 21:07

СТАРИЦУ З. П. (82) њена ћерка Снежана П. је одвела у један старачки дом у београдском насељу Петлово брдо, како би имала негу због сломљеног кука.

ХОРОР У СТАРАЧКОМ ДОМУ У БЕОГРАДУ: Жену везали у подруму, тукли, изгладњивали и дрогирали?

Фото: Депоситпхотос

Како истиче Снежана, њена мајка је у свим другим параметрима била здрава и при чистој свести, а разлог због којег јој је уплатила боравак у дому је то што није могла да буде поред ње 24 сата. Међутим, онда уследио хорор...

- За седам дана боравка у дому постала је живи леш! Тамо је дрогирана седативима, прљава, гладна, неокупана, с подливима на рукама и живим ранама на телу, сада је на самрти и бори се за живот - тврди Снежана П.

Она истиче да је мајку одвела у дом за старе 26. јуна по препоруци рођака и да јој је при потписивању уговора речено да, без обзира на негативан ПЦР тест, жена мора да буде у изолацији 14 дана и да им је тако наложено из министарства. Платила је 350 евра за месец дана и дала 100 евра депозита.

- Збунило ме је то што су рекли да за то време она не сме имати мобилни телефон код себе. Прешла сам преко тога, а мајка је наредних седам дана провела у подруму тог дома, где је малтретирана, дрогирана седативима, неокупана, без хране и пресвлачења пелена, а вероватно и тучена, судећи по модрицама које има по телу - наводи Снежана П.

Она тврди да је увек када је позвала да пита за мајку, добијала одговоре да је добро и да су јој се, како истиче, јављале нељубазне сестре, које су једва чекале да прекину везу. Како јој је све било сумњиво, Снежана је погледала рецензије на интернету за тај дом и видела да тамо пишу како се у тој установи муче људе и да им за неколико недеља у дому корисници премину. Одмах је звала дом и рекла да јој спреме мајку, јер долази да је води одатле, а упркос томе што је била тамо само седам дана, наплатили су јој пун износ као за месец дана и задржали и депозит.

Послата инспекција, огласила се директорка

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекли су да ће инспекција социјалне заштите одмах поступити у складу са својим надлежностима, а директора дома за старе се јавила из Америке где се тренутно налази и нагласила да ће у скоријем року послати саопштење јавности поводом овог догађаја.

- Овом приликом министарство позива све који имају сазнања о неправилностима у домену пружања услуга социјалне заштите (илегални домови, непримерено понашање, одступање од прописаног квалитета услуге) да о истим обавесте инспекцију социјалне заштите овог министарства - наводи се у саопштењу министарства.

- Медицински радници из санитета су отишли у неки подрум, одакле сам чула мајку како кука и јечи. Било је страшно! Кад сам је видела, то није била моја мајка, коју сам пре само седам дана оставила. Пре одласка је била обла у лицу, нормалне боје коже, без деменције, причљива, интелигентна, виспрена, само с повредом кука. Мајка је сада изгледала као живи леш, није ме препознала, оборене главе, прљава, око уста су јој били талози нечег жутог, није могла да говори, руке су биле у подливима - тврди Снежана.

Каже да је мајку пребацила у други дом у Београду, у коме је, како каже, доктор констатовао да је мајка "пуна седатива", да има ране по телу, што од лежања, што од некупања и злостављања. Тамо јој је била у посети без икаквих проблема:

- Целог дана покушавам да дођем до директорке дома на Петловом брду, нико не жели да разговара са мном, блокирали су ми број. Само молим бога да моја мајка не умре, јер је јако лоше и тешко да ће преживети. Долазила је Хитна помоћ. Питала сам је: 'Да ли су те везали у претходном дому', на шта је само потврдила главом. Не смем ни да замислим шта су јој радили јер се она сад плаши да јој неко приђе.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)