ШТА АКО ДЕЛТА СОЈ ЕКСПЛОДИРА ПРЕ ЈЕСЕНИ? Стручњаци потврђују - ово ће бити обавезне мере

Новости онлајн

06. 07. 2021. у 11:29

ВЕСТ да је нови делта сој корона ируса изолован и у нашој земљи стигла је у тренутку док се поносимо стабилном епидемиолошком ситуацијом. Заразнија варијанта вируса наводи на питање да ли четврти талас ковида може да "експлодира" и пре јесени, поготова када је већ приметан лагани пораст заражених.

ШТА АКО ДЕЛТА СОЈ ЕКСПЛОДИРА ПРЕ ЈЕСЕНИ? Стручњаци потврђују - ово ће бити обавезне мере

Фото: С.БАБОВИЋ

Руку на срце, епидемиолошка ситуација је за сада стабилна. Међутим, за последњих годину и кусур колико траје ова панемија, сведоци смо да је то веома промењива категорија, а да је ковид једна подмукла и превејана болест.

Тако смо у недељи од 14. до 20. јуна имали укупно 862 заражена, што је у просеку више од 100 инфицираних дневно. Већ у следећој недељи тај број је драстично опао. У седмици од 21. до 27. јуна оболелих је укупно било 548, што је просечно мање од 80 новооболелих дневно. Тако долазимо до прошле недеље, односно од 28. јуна до 4. јула када је приметан мали раст броја заражених. Тако је претходне седмице укупно оболелих било 571 што је у просеку 81,6 људи дневно.

Иако се овакве бројке чине скоро па занемаривим, а разлика између последње две недеље је 23 заражена, ипак уколико цифре наставе да расту оваквим лаганим темпом, а катализатор буде заразнији делта сој, пик четвртог таласа бисмо могли да дочекамо и пре јесени.

Четврти талас је већ почео?

Професор Петар Кочовић, математичар, због оваквих бројки већ је објавио да је формирање четвртог таласа почело 4. јула!

- Ако сутра будемо имали више од 49 заражених - крећемо лагано узбрдо - написао је проф. Кочовић 4. јула на свом "Фејсбук" профилу, а јуче смо имали чак 110 заражених.

Професор др Душан Попадић, имунолог, рекао је да ће нови талас короне, током јесени или зиме, донети бројке новозаражених "које ће се мерити хиљадама", ако се не вакцинише довољан број људи.

- Тренутно је ситуација лакша дефинитивно, него пре пар месеци, али то може бити затишје пред поновни налет буре. И даље нема довољно имуних, када саберемо, још немамо 50 одсто имуних и то није довољно да мирно чекамо зиму - рекао је он у Јутарњем дневнику РТС-а.

Проф. др Тања Јовановић, вирусолог, о томе да ли ћемо имати четврти талас корона вируса пре јесени каже да то искључиво зависи од нас, а ми смо своју шансу са вакцинацијом прокоцкали.

- Сви људи који живе у овој земљи сами диктирају епидемију ковида 19 у Србији. Да имамо већи обухват вакцинацијом и да смо стекли колективни имунитет, а имали смо прилику за то, ми данас не бисмо причали о томе да ли овај вирус може да изазове следећи талас. Тако да смо пропустили прилику која је ретко која земља имала да од самог почетка има довољно вакцина да постигне колективни имунитет и да смањимо циркулацију вируса у природи - каже Јовановић.

Фото: Принтскрин К1

Вакцинација, вакцинација, вакцинација

Она објашњава и да морамо бити свесни да данас говоримо о делта соју корона вируса, а већ сутра о ламбда варијанти и тако у недоглед, све док одлажемо имунизацију и остављамо простора вирусу да мутира.

- Да ли ће се појавити неки варијанте које су много опасније од делта варијанте или неке које ће угрозити квалитет нашег ефикасног вакциналног имунитета - поставља се велико питање. Зато апелујем да се што више младих вакцинише ако жели да несметано наставе свој живот у овом летњем периоду кроз забаву, музику, посету концертима, посету утакмицама, путовањима... А онда на јесен несметано кренули у школу и на факултете, а старији наставили нормално да живе - прича др Јовановић.

Сличан апел је упутио и др Предраг Кон. Он сматра да је кључно да се сада што више млађих људи вакцинише јер они имају највећи број контаката и тако највише шире вирус.

- Ови што се сада заражавају то су углавном млађи људи, као на самом почетку епидемије. Они имају честе контакте, тако да је и реалност брже преношење вируса - објаснио је епидемиолог др Предраг Кон.

Фото: Принтсцреен

Он је, гостујући на ТВ К1 пре два дана, обелоданио да су пооштрене мере праћења заражених и њихових контаката. И потврдио да нам нови талас “не гине”.

- На јесен нам прети нови талас. С овим степеном вакцинације, он је известан. Људи морају да схвате да нисмо достигли колективни имунитет. С бројкама се манипулише, или блаже да кажем, различито се представљају. Када се каже да је вакцинисано близу 50 одсто, мисли се на пунолетне грађане, око 5,4 милиона колико се процењује да их је тренутно у Србији. Међутим, ми смо обухват вакцинације померили на границу до 12 година, дакле потребно нам је још више вакцинисаних - објаснио је др Кон.

Србија је тренутно са око 16 заражених на 100.000 становника на самој граници између зелене и жуте корона зоне (зелена до 15/100.000). Међутим, прошле године смо успели да се спустимо испод 10/100.000.

- Зараза се спушта ка млађем узрасту, то је евидентно. Нови талас је известан, мада је сигурно да он неће бити као они претходни. Мислим да можемо да имамо око 1.000 заражених на дан, не много више. И то не почетком септембра, него нешто касније. Ипак, проблем је што ми не знамо колико је заштићених људи, односно колико је укупно вакцинисаних и оних који су прележали корону - рекао је др Кон.

Више заражених - строже мере

Уколико се зараза захухта, наши стручњаци кажу да ће то у датом тренутку повући и нове мере, односно пооштравње већ постојећих које се ионако слабо поштују. Такође, број вакцинисаних већ данима никако да пређе цифру од 50 одсто и "врти" се на 48 одсто заштићених грађана.

Тако је Португал вратио неке од најрестриктивнијих мера баш због бојазни од делта соја. Ноћни полицијски час поново се уводи у неколико португалских градова, укључујући Лисабон и Порто, чиме власти покушавају да ставе под контролу нови талас инфекција ковид-19 који је погодио земљу.

Људи који живе у градском подручју Лисабона, где је концентрисана већина нових случајева, мораће да приложе тест негативног корона вируса или потврду о вакцинацији да би напустили или ушли у регион током викенда.

Широм 45 општина у којима ће се применити ноћни полицијски час, рад на даљину је обавезан кад год је то могуће, ресторани и кафићи се морају затворити у 22:30, а венчања и друге прославе се могу одвијати само према ограничењима која су на снази.

Да ли ћемо завршити на крају у сличној ситуацији каква је у Португалу, наши стручњаци не прецизирају, али свакако тврде да се неће седети скрштених руку.

- Када крене талас ми не можемо тек тако да га пустимо. Мораћемо некако да реагујемо. Талас неће кренути брзо, али ће кренути - додао је др Кон.

Контрола путника

Сличног је мишљења и др Јовановић, која каже да ће мере морати да се ревидирају када ситуација сазри за то.

- Епидемиолошке мере се доносе на основу епидемиолошке ситације. Епидемиолошке мере су у континуитету присутне у нашој земљи од када је проглашена епидемија ковида - 19. Наш проблем нису мере него спровођење тих мера. Наглашавам, епидемиолошке мере нису казне или кажњавање оних који их се не придржавају. То не спада у епидемиолошке мере. У епидемиолошке мере спада ношење маске у затвореном простору или отвореном и тако даље. Непоштовање мера мора да буде санкционисано, али за то санкционисање нису одговорни епидемиолози - објашњава др Јовановић.

Вирусолошкиња је мишљења да прва мера коју би требало пооштирити ако за то дође време јесте контрола улазака у земљу.

- Треба увести надзор уласка путника у земљу. Ми смо отворили лабораторију за дијагностику ковида - 19 на аеродрому "Никола Тесла" тако да се путници који улазе у земљу, а немају ПЦР тест, антигенски налаз или нису вакцинисани, могу тестирати. Тако да се у том смислу треба вршити надзор и контрола над уласком вируса у земљу. То је вероватно прво што ће утицати. Друго, варијанта алфа, односно британска варијанта је имала "Р" број пет, а делта "Р" број седам, дакле један особа може да инфицира седам других. У том смислу, уводиће се епидемиолошке мере и да ли ће школе на јесен радити у реалном окружењу или ће се наставити онлајн настава и све мере - све ће се то мерити у тренутку када за то дође време - рекла је др Јованович и напоменула да се ситација континуирано прати и у складу с њом су на снази одговарајуће мере.

Полазак у школу велики епидемиолошки ризик

Оно што додатно забрињава епидемиологе јесте уколико због делта соја будемо имали пик четвртог таласа на јесен када ђаци крећу у школу. Проф. Попадић напомиње да га тај сценарио плаши јер је најмања стопа вакцинације међу децом и млађом популацијом.

- У Београду смо прешли 50 одсто вакцинисаних одраслих, али код младих је низак проценат вакцинисаних. То је врло забрињавајуће, јер они на јесен крећу у нову школску годину. Око 30-40 процената младих студира, они ће кренути на наставу, као и средњошколци и то ће представљати епидемиолошки ризик. Треба сада искористити време и вакцинисати се пре тога, да би се имунитет изградио до септембра, октобра - рекао је проф. др Попадић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)