"ИМАЋЕМО ПОНОВО ХИЉАДЕ ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО" Имунолог Попадић: Ово је затишје пред буру, проблем невакцинисани

Novosti online

05. 07. 2021. у 11:46

ИМУНОЛОГ Душан Попадић рекао је да је тренутна епидемиолошка ситуација лакша него пре неколико месеци, али да можемо да очекујемо да је ово затишје пред буру.

ИМАЋЕМО ПОНОВО ХИЉАДЕ ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО Имунолог Попадић: Ово је затишје пред буру, проблем невакцинисани

Фото: Пронтскрин/јутјуб

Др Душан Попадић је апеловао на младе да искористе лето да се вакцинишу и додао да не треба страховати од вакцине, већ од болести.

Треба ли да нас забрињава то што готово нико више не носи маску чак и у затвореном простору, као и присуство делта соја у нашој земљи?

Попадић је рекао да нисмо достигли 50 посто имуних људи, што није довољно да мирно чекамо јесен.

- Грађани су у затвореном простору због великих врућина, користе се клима уређаји, и нема битне разлике као и када су људи у затвореном простору због грејања - навео је Попадић.

Не види да ће ситуација са оваквим темпом вакцинације бити добра и очекује да ће на јесен бити много више оболелих на дневном нивоу, да ће се број новоинфицираних мерити хиљадама.

- Нисам посебно заинтересован што се појавио делта сој, који је нешто заразнији, већ је вухански сој направио довољно проблеме. Проблем је што имамо много оних који су неимунизовани - навео је Попадић.

Према његовим речима, налазимо се на пола пута од колективног имунитета и доста смо далеко од тог циља.

Додаје да је мање од пола имунизованих, каже да не знамо тачно колико имамо имуних људи, али да се претпоставља да је између 45-50 одсто заштићено.

Попадић каже да понашање младе популације веома забрињава, напомиње да на јесен морамо да кренемо са школском годином и да ће тада бити епидемиолошки проблеми. Апеловао је на све да се имунизују да се вакцинишу током лета и да тако изграде имунитет како би спремно дочекали јесен.

- Ја сам објашњавао свима који су ме питали како вакцина ради. Не треба страховати од вакцине, већ од болести. Не знам због чега се млади понашају тако безбрижно, довољно је рећи да вирус изазива упалу ендотела и то може да нападне било који орган, не знамо какве ће штете нанети њиховом телу касније - истакао је имунолог Попадић.

Наглашава да су све вакцине безбедне и да не доводе до нежељених ефеката и нема дилеме да ово време треба искористити за вакцинацију.

Говорећи о евентуалној трећој дози вакцине, Попадић каже да о томе не размишља, већ жели да сви добију прву и другу дозу, а да ако сви приме две дозе неће бити потребна трећа.

Напомиње да Србија има довољно вакцина да грађани приме и трећу дозу, ако буде потребе.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)