ДОКТОРКА ТАЊА ЈОВАНОВИЋ ОБЈАСНИЛА: Ево који број вакцинисаних је потребан за крај епидемије у Србији

Танјуг

05. 07. 2021. у 10:01

АКО желимо да завршимо са вирусом потребан је већи обухват вакцинације - рекла је данас професорка вирусолог Татјана Јовановић.

ДОКТОРКА ТАЊА ЈОВАНОВИЋ ОБЈАСНИЛА: Ево који број вакцинисаних је потребан за крај епидемије у Србији

Фото: Принтскрин К1

- Треба да се имунизује још онолико људи колико је вакцину примило до сада - нагласила је др Тања Јовановић.

Она је гостујући у Уранку ТВ К1, поводом регистровања првих случајева делта соја вируса у Србији, оценила да не сме бити опуштања.

- На симптоме који личе на респираторну инфекцију грађани се морају јавити лекару који ће онда на основу анамнезе знати шта даље да уради - рекла је Јовановић.

Оценила је да је привид да делта сој напада само млађе и истакла да је чешћи међу младима, јер су они најмање вакцинисани.

Апеловала је на младе да ако желе утакмице, концерте, летовања, треба да буду вакцинисани или другачије застићени.

- Да се ја питам увела бих обавезну вакцинацију, за ову популацију - рекла је Јовановић.

Додала је да свако има слободу избора, али не и право да угрожава животе других, и заложила се да буде неког ограничења у слободи кретања невакцинисаних.

- Ако наставимо да се вакцинишемо у довољном проценту нема бриге за јесен, а ако остане као до сада морамо да се бринемо и планирамо - рекла је она.

Она је подсетила да једна доза није довољна, те да комплетна имунизација значи две дозе вакцине а заштита наступа после 3-4 недеље од примања друге дозе.

Говорећи о младима, каже да их треба едуковати правилно да не би избегавали вакцинацију.

Истакла је да је поносна да је 72 посто студената четврте, пете и шесте године Медицинског факултета у Београду вакцинисано.

- Студенти са тих година иду у болничку средину. Планирамо да процената вакцинације повећамо - рекла је она и додала да медицина не може да се учи онлајн.

Навела је да су колеге са Медицинског факултета у Сарајеву замолиле за подршку да би се и њихови студенти вакцинисали.

- Млади поред права, имају и одговорност. Треба да схвате да заједно са старијима могу да успоставе контролу над пандемијом - рекла је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)