ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 7 ДАНА: Чека нас екстремно топло време са врелим ноћима, ево када нам стиже освежење

Новости онлине

04. 07. 2021. у 19:19

НАЈНОВИЈА временска прогноза нам сутра доноси пролазно погоршање, углавном над западним и средишњим пределима земље, објавио је на свом фејсбук налогу метеоролог Марко Чубрило.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 7 ДАНА: Чека нас екстремно топло време са врелим ноћима, ево када нам стиже освежење

Фото: Депоситпхотос/Илустрација

Он наводи да ће од уторка бити сунчано и све топлије, док ће у другом делу недеље бити екстремно топло. Мање попуштање врућине биће за следећи викенд, док је конкретније освежење могуће тек око половине месеца.

- Данас над западним пределима региона уз повећану облачност понегде пролазна киша или грмљавински пљусак, посебно после подне и увече на крајњем западу и југозападу Хрватске када може бити и јачих олујних развоја. Над осталим делом региона мало до умерено облачно, мало топлије него јуче и углавном суво, само понегде уз пљусак. У другом делу ноћи ка понедељку и у понедељак ујутро јаче наоблачење уз кишу и грмљавинске пљускове ће прво захватити западне, југозападне и северозападне предела региона и тамо ће падавина бити највише - написао је Чубрило.

Временска прогноза за 7 дана

Он наводи да ће сутра током преподнева пљускови захватити средишње делове региона, али ће бити локалног карактера, док ће по проценама сутра до 11 часова пљускови стићи до запада и северозапада Србије.

- То би вероватно био њихов максималан продор на исток јер би од тада брзо слабили тако да осталом делу региона могу донети пролазно повећање облачности и ређу појаву пљуска. Како су оба нискорезолуциона модела јутарњим прорачунима укинули кишу за исток Хрватске и исток БиХ као и за запад Србије врло је упитно хоће ли овде падавина и бити, а уколико их и буде биће локалне и у знатно мањој количини у односу на запад где би до сутра средином дана понегде пало и око 40мм и лако се може десити да северни Јадран и залеђе Истре добију више кише од Славоније што је лети доста ретко - истиче метеоролог.

Временска прогноза Марка Чубрила нам доноси и промену смера ветра, а тамо где буде више облака доста ће и освежити те ће максимум бити од око +18 на западу Хрватске до око +30 на истоку Србије.

- Од уторка па све до петка увече над нама ће доминирати антициклон преко којег ће се поново покренути струјање врелог ваздуха из северне Африке и то ће бити трећи по реду врео талас овог лета. До среде максимуми углавном од +30 до +34, а затим од +33 до +37 степени Целзијуса, а понегде ће посебно на југу региона, залеђу Јадрана и у Панонском простору достизати и близу +38 степени Целзијсуа и то у хладу - наводи метеоролог.

Када нам временска прогноза предвиђа освежење?

Он истиче да ће ноћи опет постати непријатно топле, док временска прогноза предвиђа могуће освежење 10. јула када су могући грмљавински пљускови и локалне непогоде, па ће за наредни викенд максималне температуре бити од 27 степени на западу до 32 на истоку региона.

- За неко конкретније освежење ће се морати чекати до око половине месеца када је могуће да уз нешто јачи продор са северозапада и конкрентије освежи. Како је то јако далек период промена ће сигурно бити, али генерално јул 2021. ће донети виоске температуре уз повремена пролазна освежења и дефицит падавина ће бити јако изражен, осим тамо где локални пљускови буду што чешћи. Сутра би запад могао добити солидну количину кише, али на жалост главни аграрни делови региона тешко да ће имати обилније падавине, осим локално - закључује Чубрило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)