СРПСКИ НОВИНАРИ НА МЕТИ АЛБАНАЦА: Сраман потез ТВ Сири из Ђаковице, мржњом ударају на слободу!

Драгана Зечевић

03. 07. 2021. у 21:05

НОВИНАРСКЕ екипе ТВ Прва, Јуроњуз Србија и портала Gracanicaonline, доживеле су непријатност од албанских колега из Ђаковице приликом снимања прилога о јединој Српкињи повратници у овај град.

СРПСКИ НОВИНАРИ НА МЕТИ АЛБАНАЦА: Сраман потез ТВ Сири из Ђаковице, мржњом ударају на слободу!

Фото: Printskrin

Како је за "Новости" појаснила новинарка Јуроњуз Србија Анђелка Ћуп, екипа албанске локалне телевизије снимила је српске новинаре и сниматеље без питања и њиховог знања, а потом цео овај догађај у прилогу приказала језиком мржње.

- Мало је рећи да су некоректним гестом албанске колеге из Ђаковице исцртале мете на челима новинара и сниматеља који су само радили свој посао - истиче Анђелка Ћуп.

Монтажа Детаљ из прилога ТВ Сири, Фото: Printskrin

Додаје да су српски медијски радници са новинарком и сниматељем локалне телевизије нормалано разговарали, рекли за које медије извештавају, рачунајући да су у питању колеге.

- Преварили смо се, јер смо доживели да себе видимо у телевизијском прилогу који су чак поставили и на друштвене мреже, а у којем смо представљени језиком мржње. Зато после овог прилога мислимо да нам је безбедност угрожена - каже новинарка Јуроњуз Србија која позива колеге да раде свој посао новинара професионално и не угрожавају никога.

Албански новинари најпре су на вратима стана Драгице Гашић, прве Српкиње која се после 22 године вратила у Ђаковицу, испитивали српске колеге "из које државе долазе", на шта су добила одговор из којих су медија. Албанска ТВ екипа за свој прилог искористила је снимке и одговоре како би српске колеге приказала у неколегијалном контексту.

Због непрофесионалног извештавања ТВ Сири (ТВ Око) из Ђаковице протест су уложили Удружење новинара Србије и УНС на Косову, указујући да су новинари дужни да са посебном пажњом извештавају о темама каква је повратак Српкиње Драгице Гашић. Они очекују да представници међународне заједнице и регулаторна медијска тела реагују на извештавање ТВ Сири имајући у виду стварање атмосфере етничког набоја и нетрпељивости. Истовремено подсећају да се ради о посебно осетљивој теми и терену због чега и најмања медијска непрофесионалност може за последицу имати угрожавање безбедности грађана и новинара.

МАЛТРЕТИРАЊЕ ДРАГИЦЕ ГАШИЋ

НОВИНАРСКЕ екипе српских редакција протекле седмице у Ђаковици су радиле прилоге са Драгицом Гашић (60) која доживљава претње од момента када се вратила. Прозоре јој засипају каменицама и лупају ноћу на врата, односно лепе плакате са закланим женама. Међутим, косовска полиција и локалне власти јој нису дозволили да замени улазна врата која јој је набавила Канцеларија за КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)