И СРПСКЕ ЖРТВЕ У РЕЗОЛУЦИЈИ: Предлог из РС, документ о страдању Срба да усвоје сви парламенти

Срђан Мишљеновић

04. 07. 2021. у 16:14

УПРКОС чињеници да је више од 3.000 Срба са простора Сребренице убијено у последњем рату, и даље српски народ покушавају да сатанизују и прогласе геноцидним, а његове жртве ниподаштавају, што је неприхватљиво.

И СРПСКЕ ЖРТВЕ У РЕЗОЛУЦИЈИ: Предлог из РС,  документ о страдању Срба да усвоје сви парламенти

Фото Новости

Резолуција о страдању српског народа у Сребреници у 20. веку, која је усвојена у СО Сребреница у петак, путоказ је у ком смеру треба да иде српски народ када заузима став о својој историји, кажу саговорници "Новости".

Ненад Стевандић, председник Уједињене Српске и шеф Српског клуба у Парламенту БиХ, каже да очекује да сви локални парламенти у Републици Српској и скупштине Србије и Црне Горе усвоје сличне резолуције о страдању српског народа.

- Ако смо часни и желимо да осудимо свако страдање, онда морамо равноправно третирати и српски народ. То је велики тест за све српске политичаре који морају да направе заједничку резолуцију чији текст би понудили на усвајање свим скупштинама Србије, Црне Горе, Републике Српске, од локалних нивоа па до републичких - истиче Стевандић.

Додаје да се не може допустити дискриминација и понижавање жртава српског народа, а глорификовање страдања свих других народа.

ПРАВДА Ненад Стевандић, Фото Уједињена Српска

Младен Грујичић, начелник Сребренице, каже, за "Новости", да ће текст Резолуције усвојен у њиховом парламенту проследити Народној скупштини РС да заузме став:

- Документ ће бити прослеђен и парламенту Црне Горе да се и он упозна са српским страдањима у Сребреници, што је требало да учине и пре усвајања недавне срамне резолуције.

Он каже да се више не може ћутати на оно што се ради српском народу и на притиске који се на њега врше доношењем разних резолуција, у којима се Срби окривљују и за оно што нису починили.

- Скупштина општине Сребреница морала је да реагује. Ово је прави потез да се заштите српски интереси. Ова резолуција је донета ради истине и заштите српског народа и не умањује права других - истакао је Грујичић.

Срђан Мазалица, заменик шефа Клуба посланика СНСД у Народној скупштини, каже, за "Новости", да је усвајање резолуције одличан потез који иде у смеру помирења и разумевања:

- Црна Гора је погрешила јер је заузела једностран политички став по питању ратних дешавања у Сребреници. Црна Гора је требало да се консултује и са представницима Срба регије Подриње и других народа како би добила јасну слику шта се све дешавало на том подручју. Резолуција помаже да се дође до разумевања, јер без разумевања нема правде, а без правде нема ни суживота.

Момчило Цветиновић, одборник СДС и председник те странке у Сребреници, наводи да се резолуција темељи на научним чињеницама о страдању српског народа из Сребренице у свим ратовима у 20. веку. Као пример истиче податак да је чак 70 одсто српског становништва из ове општине настрадало у Другом светском рату. Документ у Скупштини општине Сребреница донет је и јер се заобилазе српске жртве од 1992. до 1995. године када су побијене стотине српских цивила у масовним злочинима у српским селима око Сребренице и Братунца.

- Резолуција је заснована на научним доказима и истини и не угрожава туђи интерес, нити умањује и вређа било коју жртву.

ТУГА Српско гробље у Братунцу, Фото Ж. Кнежевић

ПОГРЕШНО

ПЕРИЦА Бундало, шеф Клуба посланика ПДП у НСРС, додаје да су овакви документи битни јер је свака жртва иста:

- Не може се, као што је урадила Црна Гора, говорити само о жртвама једног народа, а друге ни споменути. То је погрешно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)