ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ ЗАРАЖЕНИХ ДЕЛТА СОЈЕМ КОРОНЕ: Доктор Шеклер открива - Сада иде хоспитализација, то су млади људи

Novosti online

03. 07. 2021. у 11:11

ДЕЛТА сој короне стигао је ове недеље у Србију, а вирусолог и микробиолог др Миланко Шеклер објаснио је како се то догодило. Упутио је и важну поруку људима за које сматра да се понашају непажљиво.

ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ ЗАРАЖЕНИХ ДЕЛТА СОЈЕМ КОРОНЕ: Доктор Шеклер открива - Сада иде хоспитализација, то су млади људи

Фото Принтскрин / РТС

- Игром случаја је епидемиолошка служба наишла на оболеле који су могли да буду сумњиви, да су могући носиоци делте. Ти узорци су стигли код нас, колега је истог дана урадио анализе и одмах смо објавили резултате. Два узорка су у питању, није то било неочекивано, ко зна да ли су то били први заражени тим сојем - рекао је доктор Миланко Шеклер.

- Мени је непојмљиво да сада неко путује у Русију, где имате највећи број новозаражених икада, рекордан број умрлих по дану, и да потпуно непотребно идете тамо, вратите се и разболите. Сада иде хоспитализација, један од њих ће вероватно морати у болницу, а то су млади људи. Не знам како да објасним то што се десило. А наравно, невакцинисани су - рекао је он.

Научници су више пута подвукли да је делта сој заразнији, али није смртоноснији. Шта је специфично за делта сој?

- За грађане, није ништа, корона као корона. За стручњаке, она има промене на антигену, на шиљку који се везује, ту су две аминокиселине другачије него код осталих варијација. Због њих се лакше везује за ћелију и лакше препознаје рецепторе - рекао је др Шеклер.

- Мања количина вируса је потребна, мање вируса удахнете, краће седите с неким ко је заражен и већ постоји могућност инфекције. Олакшано је преношење али онај ко је вакцинисан, он је заштићен и то је важно да знате - рекао је он за ТВ Прва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)