Које су најефикасније мере превенције кардиоваскуларних болести

Новости онлајн

29. 06. 2021. у 08:00

КАРДИОВАСКУЛАРНА обољења спадају у групу најчешће дијагностикованих болести у модерним и развијеним друштвима, што не значи да су друштва у развоју поштеђена или мање погођена епидемијом коронарних обољења.

Које су најефикасније мере превенције кардиоваскуларних болести

Фото: Депоситпхотос

Код њих су болести из ове групе у порасту, па се очекује да ће се укупан број оболелих и у једним и другим земљама бити у порасту у наредним годинама. 

Једна охрабрујућа чињеница у вези са коронарним обољењима је да се она могу спречити правовременом реакцијом и да је могуће утицати на смањење броја најтежних случајева који се завршавају смрћу. Да би се то десило важно је да се примењују превентивне мере, да становништво одлази на кардиолошке прегледе ради раног дијагностиковања кардиоваскуларних болести и да се примењују иновативни терапијски поступци. 

Превенција ризичних фактора као спас

Научници су дошли до закључка и сагласности око тога да је превенција ризичних фактора у свим старосним структурама, а нарочито код деце и омладине, најбољи начин за сузбијање глобалног раста кардиоваскуларних обољења. Постоје бројна истраживања која подупиру тезу да је излагање ризичним факторима још у детињству, сигуран пут ка животу са коронарним обољењима у каснијим годинама. 

Фактори ризика на које можемо и на које не можемо утицати

Шта се сматра најчешћим факторима ризика за појаву коронарних болести? Пре свега, треба да ове факторе групишемо на оне на које можемо и на оне на које не можемо утицати, као што су: наследни фактор, пол (већи број оболелих су мушкарци) и старост (обично се у каснијим годинама појављује већи број оболелих, али то не значи да млади нису угрожени).

Фактори на које можемо утицати су: конзумација цигарета, нередовна и нездрава исхрана, гојазност, стрес. Уколико о њима не водимо рачуна, сва је прилика да ће се појавити прве озбиљне црвене заставе које ће нам указати на то да нешто није у реду, попут повећаног крвног притиска и повишеног нивоа холестерола. 

Мере превенције кардиоваскуларних обољења које дају најбоље резултате

Како бисмо избегли проблеме које нам могу донети кардиоваскуларне болести, најважније је да будемо посвећени здравом начину живота, да водимо рачуна о храни коју једемо, количини алкохола коју уносимо у организам, да што више избегавамо стрес, а да се уместо тога окренемо спорту и боравку у природи. Хајде да проверимо које су три главне препоруке кардиолошког центра за превенцију кардиоваскуларних обољења: 

  • Здрава исхрана – под овим подразумевамо уношење витамина (посебно фолне киселине) минерала, влакана и других састојака воћа и поврћа, који помажу да се одржи оптимална телесна маса, што значи да строго треба избегавати све намирнице које могу подићи холестерол или оне које садрже просте шећере. 
  • Физичка активност – под овим не подразумевамо увек бављење неким спортом, иако ни то не би било лоше, већ је често сасвим довољно да свакодневно шетамо пола сата минимум и тако покренемо организам, активирамо мишиће и сагоримо сувишне калорије. У складу са формом у којој се неко налази, треба да буде и активност и њен интензитет, па тако они који су у бољој кондицији могу да трче, возе бицикл, играју тенис, фудбал и сл, док они који се не осећају спремним за то, могу да се упуте у краћу или дужу шетњу.
  • Довољна количина сна – да би се тело регенерисало и одморило, потребно је од 7 до 8 сати сна. Јако је важно да на починак одлазите најкасније до 23.00 како би квалитет вашег сна био бољи и како би се природни процеси у организму одвијали нормално. Истраживања показују да неправилан сан и спавање мање од препорученог времена, доводи до повећања телесне тежине, што је један од фактора ризика за појаву кардиоваскуларних болести.

Превентивни кардиолошки преглед може да сачува ваше срце

Још један важан фактор превенције коронарних болести је и редован превентивни кардиолошки преглед. Како бисте били сигурни у ком стању се налази ваше срце и комплетан кардиоваскуларни систем, закажите тотални преглед срца који подразумева проверу више параметара уз помоћ ЕКГ-а, ЕХО, Ергометрије – стресс теста... Посветите сат времена свог времена здрављу и будите сигурни да ће вам ваше срце бити захвално.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)