ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДОНОСИ ПРОМЕНУ: Метеоролог Ђорђе Ђурић најавио пад температуре, у неким деловима земље падаће киша и град

Novosti online

29. 06. 2021. у 13:31

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић објавио је да нам временска прогноза од четвртка доноси освежење и знатно пријатније темепературе.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДОНОСИ ПРОМЕНУ: Метеоролог Ђорђе Ђурић најавио пад температуре, у неким деловима земље падаће киша и град

Фото: Депоситпхотос/Јутјуб/Happy Tv

Топлотни талас још данас и сутра, температура до 38°Ц. Од четвртка знатно пријатније. На западу Канаде 48°Ц, за три степена срушен национални рекорд

Пред нама је сунчан и врео дан. Макисмална температура биће од 34 до 38°Ц, у Београду до 36°Ц.

У Србији и у среду сунчано и тропски топло. Дуваће слаб до умерен западни и југозападни ветар, крајем дана у скретању на северозападни. Минимална температура од 16 до 24°Ц, максимална дневна од 34 до 38°Ц, у Београду до 36°Ц.

Због веома високих температура, данас и сутра препоручује се огроман опрез на отвореном и смањење активности на минимум, док је потребан опрез и због веома високих вредности УВ зрачења, па се не препоручује излагање сунцу дуже од 15 минута без адекватне заштите. Огроман опрез неопходан је и у саобраћају и да се у најтоплијем делу дана не креће на пут. Иначе, како су спољне температуре ваздуха и до 38°Ц, на сунцу и много више, у просторијама и возилима са расхладним уређајима, температурна разлика између спољне и унутрашње средине не би требала бити виша од 7 до 10 степени, јер организам може доживети и шок, као и при случају наглог уласка у базене, реке, мора и друге водене површине.

И ова врелина последица је струјања веома топле ваздушне масе са севера Африке у склопу југозападног струјања. За разлику од претходног топлотоног таласа, који је претходне седмцие донео температуре до 40°Ц, у Београду до 39°Ц, актуелни топлотни талас биће за око два степена мање интензиван.

Већ од четвртка следи пад температура за 5 до 7 степена, па нас у петак и за викенд очекују вредности око 29-30°Ц. Бићемо под утицајем циклона изнад централне Европе, па се очекује смена сунчаних и облачних интервала и знатно пријатније време, услед прилива нешто свежије ваздушне масе са северозапада, па ће температуре бити око просечних летњих вредности. Тек понегде се очекују локални пљускови са грмљавином, а у четвртак касније после подне понегде се очекују грмљавинске непогоде са градом. Ипак, и поред освежења и локалних падавина, интензивније падавине се не очекују, осим локално у склопу мањих грмљавинских непогода.

Врела ваздушна маса захватила је северозападни део Сједињених Америчких Држава и западни део Канаде. Температуре већ данима прелазе 40°Ц, па чак и 45°Ц, а рекордер је унутрашњи део Британске Колумбије где је температура пре два дана пробила рекорд и достигла 46,6°Ц, а јуче невероватних 47,9°Ц, при чему је срушен национални рекорд за целу Канаду. У питању је место Лyттон. Место се налази у долини, усред планинских венаца, удаљено је од обале Пацифика и Ванкувера. Ово место налази се у појасу између благе океанске климе са утицајем медитеранске климе, која преовладава у обалном појасу око Ванкувера и између веома оштре континеталне и планинске климе. Уколико ово место упоредимо са неким местом у Европи, то је као да се температура од 48°Ц измереила негде у централној Европи или на крајњем југу Шведске, што је незимисливо, с обзиром на то да су овако екстремно високе температуре у Европи до сада мерене само у Атини и на југу Шпаније. Када је Северна Америка у питању, овакве температуре бележе се редовно на југозападу Сједињених Америчких Држава и то у полупустињским и пустињским пределима југоисточне Калифорније, Неваде и у Аризони.

Температура од 48°Ц до сада је била незамислива, не само за ово место у Канади, већ за целу Канаду и северозападни део Америке. 

Претходно су температуре у овом делу Канаде највише достизале 44°Ц, а рекорд од 45°Ц био је на југу Канаде, уз погранични део са САД. 

И док копно Северне Америке ''гори'', хладна океанска струја недалеко уз обалу Пацифика условљава веома благе температуре од  обала Калифорније до Орегона, уз вредности од 16 до 24°Ц, док је у јужнијим и севернијим местима дуж обале она око 30°Ц. Услед овакве расподеле температуре, разлика између обале Пацифика у унутрашњег дела копна Америке је и по више од 20, па и до 30 степени и то на малом простору, при чему је температурни градијент веома изражен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)