ЧАСТ МИ ЈЕ ШТО САМ СА СВОЈИМ НАРОДОМ: Патријарх Порфирије поручио из Грачанице - КиМ простор слободе

Танјуг

28. 06. 2021. у 00:13

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије поручио је из Грачанице да му је част што је са својим народом на КиМ и да су Косово и Метохија простор слободе и да "парадокс наше вере јесте управо у тајни крста који је нераскидиво скопчан са тајном васкрсења, а то је заправо тајна царства небеског".

ЧАСТ МИ ЈЕ ШТО САМ СА СВОЈИМ НАРОДОМ: Патријарх Порфирије поручио из Грачанице - КиМ простор слободе

Фото: Д. Зечевић

Поводом Видовдана, патријарх је вечерас стигао у Грачаницу, где ће сутра у истоименом манастиру служити архијерејску литургију и на Газиместану парастос палим српским јунацима у косовској бици.

Патријарха је доцекао велики број верника и владика рашко-призренски Теодосије са свештенством, пренео је РТС.

- Ваш први долазак овде после вашег избора за патријарха српског свима нама, свештенству, монаштву, верном народу, и овој дечици је велико окрепљење и охрабрење да истрајемо на свом крсном путу, Христовом путу и да останемо на овим светим просторима - рекао је владика Теодосије.

Патријарх је казао да је дошао у Грачаницу на Видовдан да се утешимо вером вашом и нашом.

- И ако игде ми православни хришћани, а уз то и православни Срби, имамо могућност да ту тајну крста и васкрсења спознамо и да је посведочимо на све четири стране света, то је управо овај простор, то су Косово и Метохија - рекао је.

Али, додао је патријарх, "не по философији овог света, где се крст посматра као пораз, а васкрсење као некаква илузија, него управо у духу Јеванђеља, да баш онда када као људи губимо своје снаге, а отпорни смо према господу, појављује се сила и снага божија".

- Звуци парадоксално, али баш на овом месту, на Косову и Метохији, ако сам икада разумео шта значи слобода, то је овај простор, на којем сам доживео ту тајну слободе, али тајну слободе у Христу, као унутрашњег нашег односа према Богу и према свету, где заправо без Христа ништа не вреди, а ако смо у њему и са њим и када смо најмањи, итекако постајемо снажни и слободни заправо, од смрти, од пролазности, слободни за живот вечни - рекао је патријарх Порфирије.

- Стога радујем се неизмерно што сам овде, а сигуран сам да ће Бог дати да то буде често и што чешће, баш да бисмо се тешили вером вашом и нашом, уз благослов божји - истакао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)