СВЕ УЧЕСТАЛИЈЕ ПРИЈАВЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА НАД ДЕЦОМ: Центар за права детета реаговао на аферу у Петници

В. Црњански Спасојевић

25. 06. 2021. у 17:56

ЦЕНТАР за права детета најоштрије осуђује сексуално узнемиравање и насиље над девојчицама које се дешавало у Истраживачкој станици Петница и позива надлежне органе да хитно реагују у складу са својим овлашћењима и сва одговорна лица позову на одговорност.

СВЕ УЧЕСТАЛИЈЕ ПРИЈАВЕ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА НАД ДЕЦОМ: Центар за права детета реаговао на аферу у Петници

Фото: Д. Миловановић

Како наводе на свом сајту, забрињавајуће је да се тај чин догађао управо у једној од престижних европских институција за додатно научно образовање младих.

- Срамна су и оправдања бившег директора Вигора Мајића, попут тога да је један сарадник сексуално узнемиравао девојчице зато што је "тежак, суицидалан човек", из чега се може наслутити да је континуирано заташкавано и негирано насиље над девојчицама. Све учесталије пријаве сексуалног насиља над децом у нашем друштву указују на нужност да се предузму хитне институционалне мере да се овакви случајеви убудуће спрече, да се жртве охрабре да пријаве и да се у поступцима осећају заштићено и безбедно. Зато хитно треба приступити усвајању Закона о правима детета и успостављању инситуције Заштитника права детета, што би омогућило рану интервенцију, ефикаснији рад правосудних органа и спровођење поступака по мери детета - наводе у Центру за права детета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)