ШТА КАЖЕ ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА? Метеоролог Ђурић открива да ли страшно невреме у Чешкој може да се пренесе на Србију

Novosti online

25. 06. 2021. у 15:32

НА југу Чешке око места Бжецлав и Ходоњин погинуло је најмање троје људи, а око 200 њих је повређено када је разорни торнадо погодио ову област.

ШТА КАЖЕ ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА? Метеоролог Ђурић открива да ли страшно невреме у Чешкој може да се пренесе на Србију

Фото: Твитер/Принтскрин/@BNONews

Уз људске жртве, је направио велику материјалну штету и за собом оставио оборено дрвеће и да десетине разрушених кућа.

Торнадо је изненадио многе, јер иако ова појава није страна, оваквог интензитета ретко када погађа земље у Европи. Метеоролог Ђорђе Ђурић открио је колико је торнадо заправо чест и да ли након његове појаве у Чешкој има разлога за страх од сличног сценарија у нашој земљи.

- Већ данима се изнад југа и истока Европе налази веома топла ваздушна маса која стиже са севера Африке, овим је обухваћена и наша земља. С друге стране запад Европе је под утицајем свежије климе која долази са Антарктика.  Када је у питању Чешка десило се то да се она нашла тачно између стварања те две ваздушне масе. То је изнад копна централне Европе довело до брзог стварања временских процеса у виду невремена, пљускова, па и торнада - истакао је Ђурић.

Како каже, многи мисле да се торнадо не догађа често у Европи, али да то није у потпуности тачно.

- Торнадо је појава која се догађа у Европи годишње у просеку око 100 пута, али су знатно мањег интензитета него они у Америци, где се дешавају годишње и до 1.000 пута. Важно је само напоменути да они нису реткост ни у Евопи - каже Ђурић и напомиње да је пре неколико дана један торнадо погодио и југ Белгије.

- У нашој земљи су се догађала торнада у Панчеву, Јагоди... Неки се и сећају торнада 2013. године у Војводини, у Торди и Сомбору. Они су такође рушили кровове са кућа, али су били знатно мањег интензитета него овај који је погодио Чешку.

Метеоролог истиче да за сада нема разлога за страх, али да се ипак торнадо не може предвидети.

- Торнадо може да се јави било где у свету, једино се не јавља на Антарктику. Његова јачина зависи од много фактора. Наравно, могућ је и у Србији, као што се и у прошлости дешавало. За сада нема разлога за страх. Међутим, торнадо не може да се предвиди. Може да се види да ли неко подручје спада у ризично, али тачна локација не може. Неколико дана унапред људи као и за све остале непогоде могу бити обавештени, да буду приремљени и у приправности, али само неколико минута раније може бити позната тачна локација. Што је у највећем броју случајева сасвим довољно времена да грађани оду у склоништа и избегну опасност - наводи Ђорђе Ђурић.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)