МИРНО ГЛЕДАЛИ КАКО МУШКАРАЦ УДАРА ЖЕНУ НА АДИ: Психолог објашњава зашто не реагујемо на насиље

Новости онлајн

25. 06. 2021. у 12:09

ШОКАНТАН снимак насиља у коме је мушкарац шутнуо девојку ногом у главу на Ади Циганлији, на очиглед великог броја присутних на плажи, изазвао је лавину коментара на порталима и друштвеним мрежама, али и поделио јавност.

МИРНО ГЛЕДАЛИ КАКО МУШКАРАЦ УДАРА ЖЕНУ НА АДИ: Психолог објашњава зашто не реагујемо на насиље

Фото: Принтскрин/Инстаграм

Док једни осуђују овакав поступак и недостатак емпатије околине, други тврде да се не би "мешали у нечије приватне односе, нарочито када су у питању мушкарац и жена, односно партнерски односи".

Занимљиво је и то да нико од присутних мушкараца није устао да заштити девојку и да су прво, опет, реаговале жене.

Шта се то са нама дешава и да ли је емпатија за друго биће и туђу муку потпуно нестала, зашто не реагујемо када неко трпи насиље, објашњава психолог Зоран Мустеровић.

- Постоји неколико разлога због којих људи не реагују када виде ту врсту агресије - каже Мустеровић.

Он наводи да први разлог јесте мањак емпатије од које смо почели да болујемо сви због окренутости себи и својим животним проблемима.

- Људи имају своје проблеме, неће да се упуштају у решавање туђих и да се мешају у животе других, јер тиме себи могу да направе додатне компликације. Верујем да многи осуђују насиље, што је много лакше учинити иза екрана телефона и компјутера, него када се нађете очи у очи са насилником. Питање како би и ти људи, који су се ишчуђавали у коментарима што нико не реагује, поступили у тој ситуацији - каже Мустеровић.

Он истиче да већина мушкараца у глави има да ако се умеша мораће вероватно физички да се обрачунава са насилником.

- Многи размишљају да ће можда у тој ситуацији да добију батине, што им никако није циљ. Чак и у групи људи реагују појединачно, односно гледају себе и свој интерес, па је тако тешко наћи и двојицу, тројицу који ће да се удруже и реагују. Друга важна ствар када су у питању партнерски односи - многи људи сматрају да је то лична ствар и да се не би требало мешати - објашњава саговорник.

Мустеровић истиче да су људи свесни да ће, ако се умешају, можда морати да се појављују као сведоци на суду.

- Већина полази од тога да има довољно својих проблема и да им није потребно да себи додатно компликују живот судовима и сведочењима због конфликта људи које и не познају. Нисмо спремни да себи на тај начин отежавамо живот, а такви смо постали због начина на који живимо и проблема које и сами имамо  - наводи психолог.

Он каже да је природно да жене у таквим ситуацијама прве реагују, јер се оне воде инстинктом.

- Жена има мајчински инстинкт и урођену потребу да заштити и помогне оном ко је угрожен. Зато жене реагују и зову у помоћ. Њима је то у природи зато имате већином жене у професијама као што је медицина или социјални рад - наводи психолог.

Псилхолог сматра да жене верују да нису угрожене у тој ситуацији.

- Оне се воде инстиктом и емпатијом, а рационално сматрају ако нису ни у каквом личном односу с тим мушкарцем, да не не могу бити физички угрожене - наводи Мустеровић.

Он закључује да агресија у сваком случају ствара зазор код људи око којих се дешава и инстиктивно их тера на повлачење, када с друге стране имају потпуно непознату особу.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)