СВИ СУ КРИВИ ЗА ОПИЈАЊЕ - СЕМ РОДИТЕЉА: Огласила се мајка љута због случаја на Ади Циганлији

Новости онлајн

25. 06. 2021. у 11:02

НАКОН прославе у локалу на Ади Циганлији, 16 малолетника се у четвртак ујутру отровало алкохолом.

СВИ СУ КРИВИ ЗА ОПИЈАЊЕ - СЕМ РОДИТЕЉА: Огласила се мајка љута због случаја на Ади Циганлији

Фото З. Јовановић

Без свести су превезени на ВМА. За једног се, чак, сумњало да је пијан ушао у Савско језеро и да се утопио. На ВМА су преноћили до отрежњења, а потом пуштени кући. Како нам је организатор журке рекао, све се десило јер је отац ћерки платио сепаре, уз који иду и три флаше водке. Организатор је добио прекршајну пријаву, а у коментарима испод вести људи су углавном кривили организатора и конобаре, који су малолетним лицима служили алкохол.

Поводом овог случаја огласила се једна мајка која каже да се смејала изјавама родитеља.

- Јуче сам се смејала цели дан. Читала сам о оних шеснаест малолетника који се умало потроваше од алкохола (чак се за једног сматрало да се утопио, али дете мало попило, па се загубило) и верујте ми цели дан комедија. Како неко може да се смеје туђој несрећи? Нисам се ја смејала малолетницима, већ изјавама њихових родитеља - каже мајка.

Истакла је да јој је постало смешно пребацивање одговорности.

- Сви су криви за поступке малолетне деце, криви су конобари, пекари, јутјубери, инфлуенсери, доктори, професори, радници "Градске чистоће", сви су криви, само родитељи нису. То што је отац платио ћерки сепаре који укључује алкохол, то што је отац свесно, сам, лично, поставио дете за тај сто, и рекао му - пиј сине, тата је платио, није родитељска одговорност - отворила је душу.

Написала је и да је "крив конобар што детету није држао семинар, за тим истим сепареом, о штетности алкохола на млад организам.

- Можда су и у праву родитељи. Толико је педагога, васпитача, медицинских радника, професора на бироу, и требало би изгласати закон да само они могу да раде као конобари. Па онда кад платите детету пијанку, да му нпр. један токсиколог за шанком објашњава зашто не би требало да пије алкохол, или бар зашто да се не налива њиме - истакла је мајка.

Мајка је наставила да објашњава како је доживела целу ситуацију са пијанком на Ади.

- У глави замишљам следеће - деца, изданци наши, утучени од ове короне, морају некако да се опусте. И сад, дође један шеснаестогодишњак и каже оцу: "Тата, због психичке напетости, треба ми нешто да се опустим!" - поделила је мисли мајка.

Додала је да сваки савестан родитељ мора да реши дечију напетост.

- И шта ће, да детету који динар за неки опијат. Шта зна дете недужно, невино сунце наше, не одреди тачну количину и предозира се. И шта ће, бесна родитељска руља, него да каже - убиј дилера. Он је законски дужан да каже детету - не то, пуј кака, пљуни, баци! - истакла је она.

Напоменула је да ако се већ прича о закону, о казнама и санкцијама за власника локала и конобара, треба да се запита шта је о законској одговорности родитеља малолетних лица.

- Закон је био и ту јасан - у колико је дете направило неки кривични прекршај, који је последица занемаривање детета приликом његовог подизања и васпитања, родитељ ће сносити кривичну одговорност.

Добро, опијање није кривични прекршај, али пропуштена родитељска лекција о штетности алкохола или бар о његовом умереном кориштењу, је занемаривање приликом подизања и васпитања детета. Или је ипак лакше рећи - убиј конобара. А ти сине, само модерно - moët & cocainëи - закључује мајка.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)