ТРОПСКИ ТАЛАС КОЈИ ЈЕ ЗАДЕСИО СРБИЈУ УТИЧЕ НА ПСИХУ: Доктор Марић саветује - ево на шта морамо да обратимо пажњу

Новости онлајн

25. 06. 2021. у 08:27

ТРОПСКИ талас који је задесио Србију ових дана, утиче не само на слабост организма код већине људи, већ и на њихову психу и понашање.

ТРОПСКИ ТАЛАС КОЈИ ЈЕ ЗАДЕСИО СРБИЈУ УТИЧЕ НА ПСИХУ: Доктор Марић саветује - ево на шта морамо да обратимо пажњу

Фото: Принтсцреен/Хепи ТВ

Температуре од 40 степени Целзијуса у хладу и врелина која пржи са асфалта изазивају не само потешкоће са дисањем и прекомерно знојење,већ и нервозу и код они најздравијих и најстабилнијих.

- Овако велике врућине утичу и на нашу психу, као што утичу на наше срце и цео организам - каже психијатар проф. др Јован Марић.

Он истиче да високе темепаратуре ваздуха уз велику влажност утичу на појачано лучења појединих хормона који узрокују наглашену нервозу и код здравих, а нарочито код болесних људи.

- Појачано лучење хормона, међу којима су серотонин и тестостерон, изазива нервозу и анксиозност и код људи који су психички потпуно здрави. Постајемо агресивнији и имамо мање стрпљења, свадљивији смо - објашњава професор Марић какве су реакције на велику врућину.

Психијатар истиче да је ово време посебно "тешко" за пацијенте са психијатријским болестима.

- Душевни болесници су лети иначе напетији и анксиознији и имају право да буду такви. Али би требало повести рачуна, јер топло време код њих посебно подстиче агресивност. У тој ситуацији склонији су насиљу, па је зато лето период у коме се број самоубистава и убистава повећава - каже проф. Марић.

Он истиче да би сви они који имају у породици психијатријског пацијента, у овим врелим данима посебно требало да обрате пажњу на њега.

-  Уколико имате некога у породици или у окружењу ко пати од неког психичког поремећаја, требало би посебно да обратите пажњу како се понаша, да ли је депресивнији или агресивнији ових дана. У овако врелим данима склоност ка суициду може да буде наглашена - каже професор.

Он саветује да нико без преке потребе не излази напоље између 10 и 17 сати док трају велике врућине, да се проводи време у умерено расхлађеним просторијама и да се узима што више течности, да се носи лагана памучна гардероба и да се избегавају велике гужве које стварају додатну нервозу код људи.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)