ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА И СРПСТВА: Уз дела стваралаца са КиМ уручене награде новинарима “Вечерњих новости“ (ФОТО)

Д. ЗЕЧЕВИЋ

24. 06. 2021. у 23:33

У ГРАЧАНИЦИ су вечерас представљена издања Издавачке делатности ”Панораме-Јединства” између два Видовдана.

ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА И СРПСТВА: Уз дела стваралаца са КиМ уручене награде новинарима “Вечерњих новости“ (ФОТО)

Фото: Д. Зечевић

О објављеним књигама “Душа Дома” аутора Радомира Стојановића, “Има една дума” Радосава Стојановића и књиге “Приштина кроз време” ауторке Наташе Станковић Симић говорила је песникиња и књижевни критичар, проф. др Милица Лилић Јефтимијевић, док је своје родољубиве стихове говорио песник Ранко Ђиновић.

- Иза наше куће стоји дуга и богата традиција, квалитет и предан рад, а пре свега национална одговорност очувања језика и писма што је и темељ идентитета сваког народа. Очувања језика и писма посебно је значајно овде на Косову и Метохији, постојбини свеколиког српства, а Панорама афирмише и издаје ауторе са простора Косова и Метохије - истакла је директорка и уредница “Панораме-Јединства” Рада Комазец.

Представљање нових издања у последњих годину дана била је прилика и за уручење награда за новинарску храброст коју додељује “Јединство” добитницима Велиши Кадићу и Миодрагу Секуловићу дописницима Вечерњих Новости из Црне Горе. Иако су Секуловић и Кадић добитници награде за протеклу годину, због пандемије корона вируса нису били у прилици да преузму награде раније.

- Ова награда има поседбну вредност јер потиче од нашег братског народа са Космета, јер сте и ви део ове велике борбе и црногорске величанствене победе над силама мрака, јер сте све време били уз нас као директни учесници литија или сте нам слали поруке подршке које су нас крепиле и снажиле. И зато је ова награда значајнија од било које друге - казао је наш колега Велиша Кадић који је преузео награду и у име Миодрага Секуловића који је био спречен да дође до Грачанице.

- Ви, мученици и хероји, чувари наших светиња на распетом Космету, српског имена и презимена, проценили сте да ово признање треба да се пресели у Српску Спарту чији народ је показао да може да истрпи све осим отимања његове духовне суштине - закључио је на крају обраћања окупљенима у грачаничком Дому културе Велиша Кадић, дописник „Вечерњих новости“, који је уз колегу Миодраг Секуловића прошлогодишњи лауреат награде “Мирко Чупић” за новинарску храброст коју додељује приштински лист Јединство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)