СРБИЈА "КЉУЧАЛА" НА ПЛУС 43: У Београду за "оборен" рекорд за овај месец из 1918. године

Е. В. Н.

24. 06. 2021. у 22:21

У ХЛАДУ 43 степена! Толико је јуче у 15.00 часова, термометар показивао у Банатском Карловцу.

СРБИЈА КЉУЧАЛА НА ПЛУС 43: У Београду за оборен рекорд за овај месец из 1918. године

Фото З. Јовановић

Само два степена "хладније" било је у Неготину, Краљеву и Лесковцу... У Београду је јуче, како је, за "Новости", потврдио метеоролог Недељко Тодоровић, оборен температурни рекорд од 18. јуна 1918. Тада је у престоници измерено 38, а јуче у 16 часова 0,2 степена више. Oсим на планинама, а после подне и у другим крајевима, где је било локалних пљускова и грмљавине, Србија је јуче "кључала" под налетом високе температуре, у једном од најтоплијих дана у последњих стотинак година. Градови су били готово пусти, а њихови житељи или на послу или на купалиштима и базенима где су покушавали бар мало да се расхладе.

Фото М. Луковић

Крагујевац

У Краљеву је већ око поднева жива "премашила" 35 степени, а уточиште од пакленог дана многи су потражили на градском базену, плажама на Ибру и оближњим речицама. Ипак, већина је испуњавајући своје обавезе била на радним местима: у климатизованим али и неклиматизованим канцеларијама, на терену, градилишту, поред пијачних тезги, у објектима услужних делатности. Радници на једном од краљевачких градилишта, како кажу, раде пуном паром уз чешће паузе за освежење и предах у хладовини.

Уз плус 41, Неготинце је јуче "морила" и висока влажност ваздуха, и до 45 процената, па су се грађани жалили на "неподношљиво" време. Но, и поред тога, лекари Хитне службе бележили су уобичајени број пацијената, углавном хроничних.

Фото С.М. Ј.

Неготин

- Више их је ноћу него дању. Није било случајева топлотних удара, нити других драстичнијих последица директног излагања сунцу - каже др Александра Пауновић, начелница Хитне службе неготинског Здравственог центра.

На истоку Србије, најтеже је јуче било путарима на многобројним деоницама од Кладова до Књажевца, Доњег Милановца и Мајданпека, који санирају путеве и постављају врели алфалт и на тропским температурама.

Готово сабласно празне улице биле су и у Ваљеву, Смедеревској Паланци, Сремској Митровици, Пожеги, Крагујевцу и другим градовима где су температуре достигле 38. и 39. поделак. Тактика је била да се нигде не излази, ако се не мора. Многи су, нажалост, морали да на сунцу чекају испред банака, пошта, полицијских станица, у складу са препорученим епидемиолошким мерама.

Фото Г. Ш.

Краљево

Најхрабрији у Крагујевцу, били су продавци који робу продају у близини пијаце која се реновира.

- Мало је купаца данас, а ми се склонимо испод сунцобрана, нађемо неки заклон иза зграде - причају продавци.

МНОГО ПОСЛА ЗА ХИТНУ ПОМОЋ

ХИТНА помоћ у Београду и јуче је имала пуне руке посла. Позива је било много, а интервенција на терену 88. Према речима диспечера Хитне помоћи, обим посла је много повећан, а најчешће су се јављали хронични болесници. Тропске темперетуре и неадаптираност грађана на врелину, од уторка су лекарима у престоници "донели" много више посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)