ИНСПЕКТОРИ У ПЕТНИЦИ: Ужас девојчица нико није хтео да чује и види

М. Марковић - Б. Пузовић

25. 06. 2021. у 09:01

ПУСТА је и празна Истраживачка станица Петница. Летњи семинар је завршен, и деца су јуче ујутру отпутовала кућама. Баш јуче, па се у овој угледној научној установи надомак Ваљева на тренутак учини као да је стао живот.

ИНСПЕКТОРИ У ПЕТНИЦИ: Ужас девојчица нико није хтео да чује и види

Фото Д. Миловановић

Само дежурни на рецепцији дели саопштење директора и, ту и тамо, промакне понеко од запослених. Без речи, погледа упртих у под.

Живот сија са фотографија у холовима. Бројни семинари сведоче о успоменама на време када се овде окупљало по више стотина деце. Талентоване. Лепе и даровите за најспецифичније области науке.

Ових дана Петницу су погодиле - вести! Језиве! Јавност је шокирана сведочењима жена које су се осмелиле да доживљени ужас истисну из својих душа на светло дана. Испричале су да су, као девојчице, овде биле жртве сексуалног узнемиравања. Злостављача нису именовале, али нису ни спремне да се испод сведочења потпишу. Да ли су изнеле истину истражиће надлежни. Инспектори су јуче, током нашег боравка, посетили овај угледни "генератор" научне младости. Тражили су директоре: претходног Вигора Мајића и актуелног Николу Божића, који је од пре мање од месец дана на челу Петнице. Нису затекли ниједног. Задржали су се, ипак, у управном здању дуже од сата.

Фото Д. Миловановић

Инспекторка у Петници

Из изјава жртава које су обелодањене јасно је да је починилац дела један од запослених у овој установи, дугогодишњи радник задужен за радове деце настале током семинара, прегледа их и одобри да објаве у часопису Станице "Петничке свеске". Радови су касније представљани на годишњој конференцији ове научне куће. Младим истраживачима било је то признање и подстицај да су учинили први корак ка жељеном успеху. Неки су, међутим, закорачили у сами пакао. "Уредник" је користио моћ, уцењивао девојчице како би им радови били објављени. Он, како сазнајемо, од пре три године није у Петници.

Сведочило је пет сада зрелих жена да их је позивао у своју кацеларију. Да су, док је он читао њихов рад, морале да по шест сати ту уз њега стоје. После би их приморавао да се потпуно обнаже, а он их је сликао и опијао их алкохолом. И то се понављало чак и до несвести жртве... Чак су се понекад чули крици из његове канцеларије у којој је и живео. Али су заглушивани тишином Управе.

Ова језива појава у Истраживачкој станици Петница траје од 2003. године, када су забележена прва злостављања од истог злостављача, како сведоче жртве. И из године у годину се настављала. О томе је, уверавају, свака управа знала све, па и ова као и претходна, у којој су такође дугогодишњи запослени, па и оснивачи Станице. Ћутали су како се не би углед установе нарушио, будући да је окупљала одабране основце и средњошколце не само из Србије, већ и из света.

Репортери "Новости" били су ради да чују истину. Потврду или оспоравање узнемирујућих прича пет жена. Али...

Директор Никола Божић нам се јавио, додуше љубазно, тек толико да нам најави поруку коју ће убрзо проследити свим медијима. У четири реда је поручио:

- Време је да се прича, али најпре треба да говоре жене које су имале храбрости да поделе своја искуства. Желимо да подржимо наше колегинице и оснажимо све жртве насиља да проговоре, и стога мислимо да је сада тренутак да их пажљиво саслушамо. Зато у наредним данима препуштамо да се у медијском простору чује њихов глас.

ПОЧЕЛО ДАВАЊЕ ИСКАЗА

ИСТРАЖНИ органи били су данас у “Петници“ и започет је процес давања изјава, рекао је вечерас директор Истраживачке станице Никола Божић поводом оптужби пет девојака да су у тој установи доживеле сексуално и физичко насиље.

Фото Архива ВН

Томица Мишљеновић

ЗАБРАНИО ПОЈЕДИНАЧНЕ СУСРЕТЕ

ТОМИЦА Мишљеновић, руководилац семинара биологије, први је реаговао када је сазнао за случај девојке која је сексуално узнемиравана.

- Замолио сам сараднице које су по годинама приближне њеним да разговарају са њом - каже Мишљеновић. - Проценио сам да о инциденту морам да обавестим управу, Вигора Мајића и Николу Божића.

Мајић га је обавестио да је разговарао са особом која је од девојке тражила да приликом сликања спусти бретелу и да је он рекао да се "то више неће поновити". После тога Мишљеновић је први увео праксу да полазнице код овог човека иду само у групама. Слично су поступили и неки други семинари, али било је и оних који нису предузели ништа. Он за "Новости" каже да о овом случају може више да говори након што се званично огласи управа Петнице.

Фото Архива

Срђан Вербић

ВЕРБИЋ: БИО ЈЕ САМОТЊАК

СРЂАН Вербић, професор и бивши министар просвете, уједно један од најпознатијих петничана, за "Новости", каже да никада није сведочио нити чуо за злостављање у Петници.

- Све то, ако се дешавало, било је после мог интензивног рата у Петници, који је трајао до 2005. године. Јасно ми је ко је осумњичен у овом случају, познајем га и могу само да кажем да је био на своју руку, недружељубив, самотњак. Сећам се и да је 2017. године отпуштен, али ме то, с обзиром на његово чудно понашање, није изненадило, па се нисам ни распитивао зашто је отпуштен.

ЧУДАН И АСОЦИЈАЛАН ЧОВЕК

УРЕДНИК часописа "Петничке свеске" Б. С., био је ћудљив, асоцијалан и веома чудног понашања, сведоче за "Новости" неки од полазника петничких семинара. У овој истраживачкој станици био је од њеног оснивања, 1982. године, од када је кроз њу прошло више од 30.000 деце. Сваке године буде их по неколико хиљада.

Пре него што је Петница добила нову зграду, он је у једној канцеларији и живео и радио. Како сазнајемо, иако формално није имао велики ауторитет, деца су га доживљавала као важну фигуру, јер им је говорио да од њега зависи да ли ће неки текст ући у часопис или не, иако су о томе одлучивали руководиоци семинара. Бавио се астрономијом и фотографијом, па је на великом броју петничких фотографија управо његов потпис. Многима, кажу, баш због тога што је фотографисао и званичне догађаје, није било чудно када слика децу и у неформалним тренуцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)