НА ВИДОВДАН СРБИЈА КРЕЋЕ У БИТКУ ЗА ОЖИВЉАВАЊЕ СЕЛА: Влада опредила 500 милиона за куповину сеоских кућа

Танјуг

24. 06. 2021. у 22:12

ВЛАДА Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Србије за 2021. годину.

НА ВИДОВДАН СРБИЈА КРЕЋЕ У БИТКУ ЗА ОЖИВЉАВАЊЕ СЕЛА: Влада опредила 500 милиона за куповину сеоских кућа

Фото: З. З. Ивковић

За овај програм опредељено је 500 милиона динара, чији је циљ мотивисање становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате кроз решавање стамбеног питања.

Очекивани ефекат овог Програма је насељавање око 400 сеоских кућа са окућницом у руралном подручју, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Конкурс за програм бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Србије биће расписан 28. јуна - на Видовдан, рекао је Милан Кркобабић одговарајући на питања посланика и нагласио да Министарство има план и да у селима обнавља Домове културе и задружне објекте.

- Желимо лагано али сигурно да правацу југ-север променимо смер, да у тим кућама на југу живе млади људи који се баве пољопривредом, који живе у заједничким домаћинствима и желе то да премене, да они који желе окућницом замене подстанарски или отежане животне проблеме у приградским насељима - навео је Кркобабић.

Министар је рекао да Србија на битан историјски датум креће у битку оживаљавања села и да је то кључна ствар.

Како је рекао, у том циљу ускоро можемо да очекујемо нови програм - људи у селима ће моћи да бирају културне програме у оквиру манифестације Сусрети села.

Додао је да би културу ипак свео на ужи облик, на облик завичајне културе кроз који ће се неговати заједнички културни идентитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)