ВИРУСОЛОГ ШЕКЛЕР УПОЗОРАВА: Само се чека тренутак када ће нас ударити нови вирус!

Novosti online

24. 06. 2021. у 18:56

ПОЗНАТИ вирусолог Милано Шеклер објашњава што нам се десила пандемија, ко је крив, шта нас ускоро чека и зашто слепи мишеви преносе многе вирусе на поједине животиње, а оне на човека, а да сами уопште не обољевају и не цркавају.

ВИРУСОЛОГ ШЕКЛЕР УПОЗОРАВА: Само се чека тренутак када ће нас ударити нови вирус!

Фото: Принтсцреен/РТС

Колумну преносимо у целости:

Вирус, па и овај САРС-ЦоВ-2, појави се сваки пут кад човек зађе у природу и наруши баланс. То је глобализација. Апсолутна слобода кретања није слобода, то је ропство. И само је питање руског рулета кад ће негде нови да се појави.

Рецимо, више од 20.000 радника радило је на прокопавању Панамског канала, а поморила их је жута грозница. Установило се да је узрок вирус који преносе комарци, што је реакција на претходну акцију човека.

Или 1994. у Аустралији - појавио се хендра вирус, угинуло је неколико коња, па су умирали ветеринари који су радили обдукцију. Био је то нови вирус који је са слепог миша прешао на коња, а с њега на људе. Срећом, одмах је елиминисан.

После само четири године појавио се нипа вирус у Индонезији, смртност је била чак 40%. Испоставило се да су слепи мишеви, који су се качили под кров на фармама и одозго пишкили и какили, заразили свиње, а оне потом људе. А све зато што се много Кинеза досељавало у муслиманску Индонезију, па су исекли шуме да би подизали фарме свиња и сејали кукуруз. Слепи мишеви више нису имали дрвеће да се каче, па су отишли у штале. Они су били и резервоар смртоносне еболе у Африци, која је сузбијена руском вакцином.

Слична прича је и са САРС 1 и сада САРС 2. Доказано је да је САРС 1 са слепих мишева прешао на цибетку (мали месождер, гаји се у кавезима), коју Кинези користе за исхрану. Исто су се качили за кров јер се хране инсектима (много их је где је много животиња којима пију крв), пишкили и какили одозго, па су цибетке вирус пренеле на људе. Врло вероватно је иста ствар и са САРС 2. А код МЕРС су слепи мишеви прешли на камилу, па с ње на Арапе, који пију мокраћу камила.

Зашто је слепи миш идеалан и чест резервоар вируса за људе? Прво јер је сисар, као и ми. Каче се у гроздове, а плус женке неких врста младунце остављају на смену код једне која доји све, чиме се вирус преноси. Али не оболевају и не цркавају од свих тих вируса јер имају неке гене имуног система другачије од осталих сисара, а и трапаво лете, треба им много снаге за то, 15 пута више енергије троше кад лете, па им телесна температура иде и до 41-42 степена Ц. А те температуре атенуирају вирус, смањују му способност умножавања.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)