ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПРИМИО РУСКЕ КОСМОНАУТЕ: "Спознајом свемира постајемо ближи једни другима" (ФОТО)

Новости онлине

24. 06. 2021. у 17:55

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије примио је данас у Патријаршијском двору у Београду руске космонауте Сергеја Куд-Сверчкова и Анастасију Степанову.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ПРИМИО РУСКЕ КОСМОНАУТЕ: Спознајом свемира постајемо ближи једни другима (ФОТО)

Фото: СПЦ

Патријарх Порфирије је гостима пренео лични утисак да у организацији и начину живота космонаута у Међународној свемирској станици препознаје и елементе монашког живота.

- У духовном животу примећујемо како човек, што је удаљенији од људи и света, то све више осећа љубав према другима и увиђа колико му је други потребан. Тако да откривањем и спознајом свемира сигурно постајемо све ближи једни другима - рекао је патријарх.

Космонаут Сергеј Куд-Сверчков је руководећи се личним искуством потврдио ову мисао Порфирија, истичући како човек чак и када је тако далеко од земље и људи, осећа јаку и нераскидиву везу са њима, пренела је Информативна служба СПЦ.

Он је открио да је током боравка космонаута у свемирској станици, осим доброг здравља, знања и вештина, преко је потребна и велика духовна снага како би се успешно испунили задати циљеви.

Патријарх Порфирије је на ту тему споменуо да се на неки начин може направити паралела између монашког живота у манастиру и боравка космонаута у свемирској станици.

- Као што су монаси у манастиру издвојени од света упућени једни на друге, тако је сличан случај са космонаутима који дужи временски период живе и раде у једном ограниченом простору, у коме могу да сачувају мир и хармонију у односима захваљујући молитвеном тиховању - рекао је Порфирије.

Куд-Сверчков је казао да космонаути управо током боравка у свемирској станици спознају дубљи значај и вредност заједништва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)