ЖЕЛИТЕ ГУСТУ И БУЈНУ КОСУ? Трансплантација је решење за Вас

промо

25. 06. 2021. у 08:59

ЖЕЛЕЛИ бисте да имате фризуру као Дејвид Бекам? Или бујну косу да можете да је, онако тршаву, забаците уназад као што раде хипстери, Пеаку Блиндерс и сви они који се "ложе" на ретро-стил? Али авај, то је немогуће, јер је зуб времена, немар или је просто генетика учинила своје, па ипак можда постоји решење!?

ЖЕЛИТЕ ГУСТУ И БУЈНУ КОСУ? Трансплантација је решење за Вас

Фото: Промо

Коса се разредила или је потпуно опала и сада вас не задовољава то што сте проћелави и зато што је средовечни Бил Мареј освојио срце младе Скарлет Јохансон у Токију у "Изгубљенима у преводу". Можда ви нисте толико шармантни или немате самопоуздања али свакако да су те ствари на којима може да се ради како би се унапредиле. Шта ако вам кажу да је најсекси тип на свету ћелави Џејсон Стејтам, или пак једнако "слаб с косом" Двејн Џонсон. Већина особа свакако жели своју косу назад, као кад сте били врло млади. За вас имамо решење, а оно је просто – трансплантација косе!

Фото: Промо

Шта је заправо трансплантација косе?

Трансплантација или пресађивање косе је стандардна процедура реконструктивне и естетске хирургије у којој се узимају длаке, заједно са кореном и околном кожом, са задњег дела главе (потиљка најчешће), где је су најјаче и пресађују на предњи део главе, где су слабије и прво опадају. Постоји више метода како се то може урадити. Најстарија је ФУТ метода, где се узима читава једна трака са мноштвом власи и пресађује на предњи део главе, затим ФУЕ метод где се сваки фоликул појединачно вади, након ње ДХИ метод где се сваки фоликул одмах и имплантује и најсавременинији АХТ метод, који подразумева примену био елемената са највећим процентом преживљавања фолика. У релативно свим методама, осим (ФУТ методе), скупина длака познате као графтови, узимају се појединачно са задњег дела главе и усађују, прецизно распоређене, али не као када правите дрворед, већ у "зиг заг" формацију како би коса изгледала природно. На исти начин коса расте природно те је поента задржати јој природан изглед. Ове методе су развијали на различитим меридијанима, а занимљиво је да су се прве успешне операције вршиле у Јапану још пре Друго Светског рата, где су локални лекатри развили методе за "повратак" обрва после унакажености у ратним дејствима.

Фото: Промо

Да ли је процедура безбедна или је праћена контраиндикацијама?

Непотребно је рећи да је трансплантација косе сасвим безбедна уколико га раде сертификовано особље, обучени лекари и доктори. На задњем делу главе се јављају мале тачкица, ранице и то само на местима где су графтови узети, док се на предњем делу јавља само утисак “белих тачкица“, односно то је ткиво новоимплантованих фоликула које се повлачи и нестаје након само неколико дана, тврди наша саговорница др Тања Раденков Меденица.

Фото: Промо

Да ли је процедура болна, да ли се јављају велики отоци или крварења?

У току рада могућа су блага крварење на местима где су фоликули извађени као и где су графтови пресађени. Међутим, то је врло благо и одмах санирано тако да апсолутно не угрожава стање пацијента као ни сам резултат. Благо црвенило након процедуре траје свега неколико дана након чега нико неће моћи да каже да сте радили трансплантацију косе. Ускоро, графтови се примају и зарастају, и коса наставља да расте. Кроз неколико недеља, резултати транплантације косе су веома видљиви, а како време пролази, коса наставља да расте и бива онолико снажна колико је снажна била када је расла на задњем делу главе. Једноставно, корен и кожа на којој је длака расла се пресађују заједно на предњи део главе, тако да нема опасности да ће те длаке отпасти.

Фото: Промо

Да ли постоји нека припрема и да ли пацијент треба да дође на преглед пре саме процедуре?

Веома је важно нагласити да се пре интервенције, треба држати одређеног режима исхране и пића, и избегавати кафу и алкохол, будући да висок притисак повећава крварења приликом узимања и пресађивања графтова. Такође, у постоперативном периоду, мора се бити дисциплинован и поступати по преорукама лекара – када се пере коса бејби-шампоном, када је могуће почети са физичким активностима, и када се може вратити већим физичим напрезањима. Вреди напоменути да су све ствари које шкоде и "обичној" коси, попут дима од цигарета, лоше и за пресађену косу стога треба избегавати поменуто.

Фото: Промо

Да ли је неопходно да се коса ошиша скроз или може да се ради трансплантација косе без шишања?

Постоји опција да се коса пресађује и без потпуног шишања и са потпуним шишањем. То је свакако избор на особи која се подвргава третману али ми спрам обима интервенције дајемо сугестије. Такође, у наредних пар година очекује се усавршавање методе, клонирањем косе, па ће бити могуће узети свега пар длака и клонирати их у на хиљаде клонова и тако их пресадити, уместо да се узме 2000 или 3000 длака и пресади. Тада ће ћелавост бити само за људе који заиста мисле да је то секси и не желе промену, тврди наша саговорница др Тања Раденков.

Др Тања Раденков Меденица је специјализант пластичне, естетске и реконструктивне хирургије. Магистрирала на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Власница првог центра за едукацију лекара и стоматолога на пољу естетске медицине, акредитованог од стране Здравственог савета Србије. Сертификовани предавач и едукатор из области: хијалуронских филера, неуромодулатора, крвне плазме и нити, мезотерапије и хемијских пилинга, колаген стимулатора и силует софт нити. Од 2013. године ради као лекар у Градском заводу за хитну медицинску помоћ. Добитница бројних признања, међу којима су Награда Унивезитета у Оксфорду за најбољу медицинску праксу 2017. Године за трансплантација косе, пресађивање косе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)