ИКС-НОЖ ВИШЕ РАДИО У ПАНДЕМИЈИ: Повећан прилив онколошких пацијената, многи се, због страха од заразе, јавили када је већ било касно

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

24. 06. 2021. у 10:21

ИМАЛИ смо пацијента коме је требало да зрачимо плућа у марту 2020. године и није се одазивао на позиве. Јавио нам се у јуну са променама у коштаном систему, метастазом на лобањи и даљом прогресијом болести!

ИКС-НОЖ ВИШЕ РАДИО У ПАНДЕМИЈИ: Повећан прилив онколошких пацијената, многи се, због страха од заразе, јавили када је већ било касно

Пацијент на интервенцији икс-ножем / Фото Д. Миловановић

Овај случај на који указује др Биљана Шеха, начелница Центра за стереотаксичну радиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије - икс-нож, нажалост, само је један у низу оних недовољно видљивих последица епидемије ковида 19, које нико не броји.

Уз смањене здравствене капацитете, због преоријентације на збрињавање заражених вирусом корона, чињеница је и да су многи "прескакали" интервенције и контроле због страха од заразе и у установама које су све време радиле за нековид пацијенте.

- Једно време смо имали мањи прилив пацијената, највероватније због тога што су имали страх од короне - каже за "Новости" др Шеха. - То је трајало два месеца. Али ако упоредимо обим рада, третирали смо више пацијената него у години пре епидемије.

У овом центру 2019. године зрачено је 620, а 2020, у условима епидемије - 940 пацијената. Отворен последњег дана октобра 2018. Центар, у који је уложено 792 милиона динара, већ у првој години рада уштедео је здравству значајан новац. Без њега би само за тај период за третмане икс-ножем у иностранству, из здравстве касе морало бити издвојено 10 милиона евра!

Ефекти ове врсте терапије и код тешких тумора су добри, али проблем је што оболели касно долазе.

- Највећи број пацијената, чак 90 одсто, јавља се у четвртом клиничком стадијуму болести када излечења нема - каже др Шеха. - Тада се све лечење своди на продужавање живота и на квалитет живота пацијента. Највећи број пацијената у центру чине оболели од карцинома плућа.

У центру са 25 запослених дневно може да се зрачи до 30 пацијената. На интервенцију се чека највише неколико недеља, али се листа прави само за туморе који "трпе" и то мало одлагање.

Док се раније набављен гама--нож примењује само код тумора главе, на икс-ножу могу да се третирају тумори на свим деловима тела.

- У глави могу да се третирају тумори величине до четири центиметра, у врату до три, док у телу они могу да буду пет - каже др Шеха. - Икс-нож не оштећује здраво ткиво.

ТУМОР НА ЦЕНТИМЕТАР ОД СРЦА

НАШ најмлађи пацијент подвргнут је третману са само шест година - прича др Биљана Шеха. - Имао је метастазу на један центиметар од срца. Он је зрачен у јуну прошле године. Засада је болест у потпуној ремисији, нема знакова болести и тумор маркер је под контролом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)