КОРОНА ЋЕ СВЕ ДА НАМ НАПЛАТИ У СЕПТЕМБРУ: Епидемиолог Јанковић упозорава - Реално је очекивати нове мутације

Novosti online

23. 06. 2021. у 21:37

ТРЕНУТНО опуштање епидемиолошких мера у Србији доћи ће на наплату крајем августа, почетком септембра, поготово после повратка људи са мора.

КОРОНА ЋЕ СВЕ ДА НАМ НАПЛАТИ У СЕПТЕМБРУ: Епидемиолог Јанковић упозорава - Реално је очекивати нове мутације

Др Радмило Јанковић /Фото Ј. Ћосин

Ово сматра проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш.

- Поступамо у складу са ситуацијом, велика спортска такмичења су актуелна, доста је публике на кошаркашким и фудбалским утакмицама, и Србија ту није изузетак. Чини се да се Европа поприлично отворила, да ли је то притисак јавног мњења или жеља за повратком на старо, не знам - наводи епидемиолог.

Он сматра да је пад броја новозаражених свуда на Старом континенту изненађујући и не може трајати довека.

- Реално је очекивати да ћемо ми имати притисак нове циркулације вируса унутар наше популације на читавом овом поднебљу, али и у читавој Европи - сматра др Јанковић.

Каже да је сада критично на јужној хемисфери, где је већ хладно и већи број људи је у затвореном простору.

- Што је већи интензитет заражавања вирусом и већа је могућност за неке нове мутације са егзотичним префиксима - најавио је он.

Што се процена за Србију на јесен тиче, др Јанковић сматра да ћемо се суочити са пандемијом ковида, али да не зна ког интензитета.

- Ваксинисали смо се у невероватно малом броју, нисмо били фокусирани ка младима... Поново смо изгубили време, тако да чекамо септембар - закључио је он и нагласио да ће нам на наплату доћи то што се у Црну Гору и из ње враћа без било какве контроле.

Фото: Приватна архива

 

(Курир)


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)