ПЛАНИРАТЕ ДА ИДЕТЕ КОЛИМА НА МОРЕ? Ово су главни савети и упутства пред путовање

Novosti online

23. 06. 2021. у 20:14

СЕЗОНА летњих одмора полако се захуктава, а нема сумње да ће и ове године многи до омиљених летовалишта кренути у сопственим аранжманима, односно приватним аутомобилима.

ПЛАНИРАТЕ ДА ИДЕТЕ КОЛИМА НА МОРЕ? Ово су главни савети и упутства пред путовање

Фото: Алмир Терзић

Такав ће случај бити са многим туристима који планирају да се запуте ка Грчкој, Хрватској, Црној Гори, Бугарској, БиХ, али и Албанији, а биће и оних који ће се одлучити за друмски превоз до најпопуларнијих турских дестинација.

Међутим, сви који намеравају да сопственим аутомобилима крену на далек пут требало би добро да се информишу и организују о идеалном итинереру, стању на путевима, документацији која је у доба короне потребна за улазак у поједине земље, али и неопходним папирима, саобраћајним прописима и казнама које прете за њихово непоштовање, ценама бензина и путарина.

И што је можда и најважније да пред полазак добро преконтролишу возило којим ће превалити и по неколико хиљада километара, како их не би дочекало неко непријатно изненађење баш када су кренули на толико жељено и дуго чекано летовање.

Припрема аута за пут

Идеална опција пред одлазак на путовање био би неки мини преглед код аутомеханичара, ако већ нисте сами вични да све испроверавате. А ако волите све сами да одрадите, онда обавезно преконтролишете барем кључне системе - гуме и притисак у њима (обавезно проверити да ли имате резервну и да је у добром стању), ниво уља у мотору, ниво течности за хладњак, течност за климу, кочиону течност, светслосну сигнализацију, клима уређај, акумулатор, метлице брисача...

Такође, преконтролишите и сву неопходно додатну опрему - прибор за прву помоћ, флуоресцентни прслук, светлосни троугао... Иако нису обавезни увек је добро имати и ПП апарат, резервне сијалице, каблове за стартовање, као и дизалицу у случају да морате да, на пример, замените гуму.

Планирање пута

Веома важна ставка када се иде на далеке дестинације. Од тога да евентуално понесете ГПС или спремите Гугл мапе на телефонима, до савета пријатеља о потенцијално критичним деоницама, пумпама на којима можете да доспете гориво, али и одморите се, попијете кафу или поједете неки сендвич, па чак и преноћите ако волите да уживате у путовању или идете са малом децом.

Није наодмет да се упознате и са ценама бензина кроз земље кроз које пролазите пошто можете прилично да уштедите. Тако, на пример, пун резервоар од 50 литара може да вас кошта скоро 25 евра мање ако га напуните у Северној Македонији, а не у Грчкој. Гориво је најефтиније у БиХ, Бугарској и Турској, а најскупље у Грчкој и - Србији.

Неопходна документа

На пут, без обзира на дестинацију, немојте ни да помишљате да кренете без пасоша, саобраћајне дозволе, међународне возачке дозволе, док је за неке земље, попут Северне Македоније, потребан и чувени зелени картон. Путно здравствено осигурање није обавезно, али је и те како пожељно посебно сада у доба короне.

Наравно, онда долазимо до корона правила која су различита од земље до земље. У Црну Гору, БиХ, Северну Македонију и Албанију можете да уђете без икаквих ограничења. Потврда о вакцинацији или негативни ПЦР тест вам је неопходан за Бугарску, Хрватску, Грчку, Турску, а негде је довољан и антигенски тест или потврда да сте прележали корону у периоду од два до девет месеци пре доласка.

Савети за пут

Пре неколико деценија, када су ретки аутомобили имали клима уређаје, важило је неписано правило да се лети због високих температура путује у ноћним сатима. Сада, међутим, када у возилу можете да одржавате идеалну температуру можете да путујете када вам је најугодније, када је вашем организму то најбоље.

Ипак, препорука је да се крене у јутарњим сатима, да се праве паузе на два-три сата, посебно ако осетите да вам се макар и мало приспавало. Добро је имати довољно воде, неки слаткиш, лек за главобољу...

До Херцег Новог или Будве има нешто више од 500 километара, али је због квалитета пута ова вожња вероватно напорнија и спорија него 700 и кусур километара аутопутем до Халкидикија, док је скоро 2.000 километара до Алање (Турска) ипак прави изазов и за озбиљније возаче.

Прописи, прописи

Саобраћајни прописи се разликује од земље до земље, али и висина казни. Ипак, нигде, наравно, није дозвољено прекорачење брзине, вожња под дејством алкохола, коришћење мобилних телефона, а највеће разлике се тичу обавезно упаљених светла током вожње у дневним условима. Негде се траже, а негде не.

Међутим, добро се пазите, јер невезивање појаса у Северној Македонији може да вас кошта само 20 евра, а у Грчкој чак 350!

Дакле, добро се припремите и срећан пут!

Савети

  • Пре путовања обавезно проверите ваљаност личних докумената и докумената за ауто
  • Увек се удобно сместите у ауто, положај треба да буде такав да вас не умара
  • Уколико се уморите или вам се приспава током вожње, обавезно се зауставите да преда­хнете
  • Проверите да ли са собом имате довољно воде за пиће, поготово ако се на путу појаве застоји
  • Када кренете на пут обавезно проверите детаље ваше руте – удаљеност и време путовања, као и посебне карактеристике земље у коју путујете – валуте, путарине, саобраћајне прописе, који су вам документи потребни
  • Не журите, боље да возите мирније, са константном брзином

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)